Linkovi

OESS zabrinut za integritet glasanja na američkim predsjedničkim izborima (30/9/04) - 2004-09-30


Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi izrazila je zabrinutost zbog nekih procedura za glasanje na dolazećim američkim predsjedničkim izborima, koje bi, kako je rečeno, mogle utjecati na integritet izbora.

Nakon pojeta Washingtonu, ekipa stručnjaka OESS-a izrazila je zabrinutost zbog novih elektronskih oblika glasanja uvedenih u nekim, te manje naprednih oblika glasanja u drugim dijelovima Sjedinjenih Država. U novom izvještaju OESS-a kaže se da bi nova tehnologija mogla izazvati više sporova nego stari mehanički strojevi za glasanje i bušeni glasački listići.

Dužnosnici OESS-a kažu da bi ovo pitanje moglo biti vrlo važno u saveznim državama u kojima izborni rezultati budu vrlo tijesni. OESS nije podržao niti jednu metodu glasanja, ali upozorava da bi svaka metoda koja se koristi morala biti pouzdana i zaštićena.

OESS je također kritizirao sustav glasanja u odsustvu, koji omogućuje glasačima da svoje glasačke listiće šalju faksom na birališta. Prema priopćenju, takav sistem glasanja nije u skladu s načelom tajnosti glasanja, definiranom u Općoj deklaraciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. Dolazeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama pratit će oko stotinu promatrača OESS-a.

XS
SM
MD
LG