Linkovi

Euro-zastupnici podržali nastavak proširenja EU


Europski paralment stoji cvrsto iza proširenja EU, ono se mora nastaviti, poruka je odlaslana iz zastupnickih sjedišta sa sjednice Vanjskopolitckog odbora. U dijalogu s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom potvrdeno je da ce prvi veliki test koliko su i da li su zadnje trzavice u Uniji ugrozile ritam ovog procesa – poglavito problemi s ratifikacijom ustavnog sporazuma i razlaz oko sadržaja i svrhe novog srednjorocnog Unijinog proracuna – slijedi iduceg tjedna kada euro-komisija raspravlja o okviru za progovore s Turskom.

Dokument je interne naravi sve do otvaranja pregovora no informacije vele da turski okvir, za razliku do hrvatskog, ne sadrži onu bitnu recenicu da je cilj pregovora za oba partnera ulazak zemlje u Uniju. Što se Hrvatake tice, culo se sljedece - zemlja je ucnila velik pomak prema punoj suradnji s Haagom uz zamjetan napredak reformi. Pregovori mogu poceti istog trenutka cim Vijece konstatira da je dostignuta puna suradnja s haaškim sudom, naglasio je povjerenik – indirektno demantirajuci ovom decidiranom izjavom izmedu ostaloga i spekulacije u hrvatskoj javnosti da je Hrvatska zakocena radi "skrivene agende", tocnije cekanja da putem pristupanja krenu ostale zemlje regije.

Neprihvacanje ustavnog sporazuma nece zakociti proširenje, temeljem postojeceg sporazuma Meduvladina konferencija rješava manjave elemente za ulazak nove clanice. Komisija ce se striktno pridržavati poznatih kriterija i insistirati na ispunjavanju uvjeta, što vrijedi za sve, i kandidate, dakle cetvorku Bugarske, Rumunjske Turske i Hrvatske, ali i potencijalne kandidate, kakvima se tretiraju ostale zemlje regije zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG