Linkovi

Rehn: Proces proširenja preživio zadnji Unijin summit


Hrvatska može uhvatiti priključak i ući u Uniju 2009. ili 2010. godine uvjeren je povjerenik za proširenje Olli Rehn, upozoravajući da je proces proširenja preživio zadnji Unijin summit.

Budući da je EU spremna za početak pregovora s Hrvatskom i čeka samo zadovoljenje kriterija pune suradnje s Haagom, gubitak od četiri mjeseca između predloženog datuma početka pregovora u ožujku, do idućeg mogućeg, a to je već sljedeći redovni sastanak minstara vanjskih poslova 18. srpnja, ne znači ništa i otvara realnu mogućnost da Hrvatska u Uniju uđe 2009. ili 2010. godine.

Pri tome, čak i u slučaju da se članice Unije ne usaglase o ustavnom sporazumu, to neće biti razlogom za odgodu. Pitanje se, naime, lako razrješava na međuvladinoj konferenciji formalnim dogovorom o promjenama potrebnim da se Hrvatska bezbolno uklopi u raspored sjedišta Euro-parlamenta, dobije broj glasova u Vijeću ili povjereničku poziciju.

Ovo je obrazložio povjerenik za proširenje Olli Rehn, istupajući u ponedjeljak u Centru za europsku politiku na temu škakljivog naslova "Je li buduće proširenje u opasnosti?". Rehn ne povezuje Tursku i Hrvatsku: '... Svaku zemlju vrednujemo prema vlastitim dosezima ... osobno bih volio da pregovori s Hrvatskom počnu što je moguće prije.' Članstvo u EU je dragocjeno za napredak reformi u zapadnom Balkanu, perspektiva članstva najsnažniji je motiv njihove provedbe: "Ne smijemo sebi dozvoliti još jedan neuspjeh u regiji nakon neuspjeha početkom devedesetih; dakle nema vremena ni za time-out, niti za bilo kakav sabotirajući pristup Balkanu," Rehnova je poruka. Povjerenik je obećao skore nove mjere pojačavanja procesa približavanja Uniji.

Uzgred, minuli summit Unije nije prošao bez oštrih Finčevih komentara: "... na summitu je sve pošlo krivo, od ustavnog sporazuma do rasprave o srednjoročnom proračunu ... ne možemo baš ustvrditi da se na summitu nije ništa zbilo, mada nema mjesta slavlju; ipak mislim da je proces proširenja preživjeo summit".

XS
SM
MD
LG