Linkovi

U SAD se godišnje proda oko 105 milijuna američkih zastava (2/7/03) - 2003-07-01


Još nas svega dva dana dijele od 4. srpnja, američkog Dana neovisnosti. To je dan velikih proslava, parada, koncerata, roštilja, piknika, vatrometa - dan kada je čitava Amerika okićena svojim bojama – crvenom, bijelom, plavom. Trinaest crveno-bijelih pruga i 50 bijelih zvjezdica na plavom polju - opis je američke zastave... I dok za 4. svibnja ona resi gotovo svaku obiteljsku kuću, a često i automobile, motore, brodove, ne čudi podatak da je velik broj američkih zastava zapravo – uvezen. U ovo doba globalne ekonomije, gdje se „outsourcing” smatra mudrom menađerskom odlukom, ustanovljavamo da je 2002. godine u Sjedinjene Države uvezeno američkih zastava u vrijednosti od 7 milijuna 900 tisuća dolara. Najveći broj njih je iz Kine. I dok neki patrioti možda s tugom gledaju na činjenicu da se jedan američki simbol proizvodi daleko od obala Amerike, treba reći da se tek oko 5 posto zastava, prodanih u Americi proizvodi izvan zemlje... Naime, od otprilike 105 milijuna zastava koje se u prosječnoj godini prodaju u Americi, američke kompanije proizvedu njih oko 100 milijuna.

Nakon terorističkih napada na SAD, uvezeno čak 113 milijuna zastava

Iznimka je bila 2001. godina, zbog terorističkih napada 11. rujna. Po vladinim podacima, nakon napada te je godine uvezeno čak 113 milijuna američkih zastava u vrijednosti od 52 milijuna dolara. Šokirani su građani tada posvuda izvjesavali zastave, kao simbol solidarnosti i domoljublja. Naravno da su tada zastave bile rasprodane, pa i ne čudi da su se trgovci u drugim zemljama na brzinu snašli.

No, otada je uvoz zastava koje nisu proizvedene u Americi drastično pao. Međutim, i pet posto ogromnog američkog tržišta predstavlja veliku stvar. Što se tiče razlike u cijeni i kvaliteti - podaci pokazuju da su uvozne zastave, izrađene prvenstveno u Kini, u prosjeku 30 posto jeftinije od ovih koje su proizvedene ovdje. Općenit je koncenzus da se radi o robi slabije kvalitete, no, u ovo doba globalnog gospodarstva, zemlje u razvoju, poput Kine, ubrzano rade na poboljšanju tehnologije, što će uskoro omogućiti potpunu konkurentnost američkim standardima.

XS
SM
MD
LG