Linkovi

'Stars and Stripes' - američka zastava


Od američkog Rata za nezavisnost, od bitke kod Saratoge do konačne bitke kod Yorktowna, ona je prošla kroz sve. Vijorila je s vlaka koji je prevozio lijes Abrahama Lincolna, vijori na Olimpijskim igrama, s vladinih zgrada, u ulaznim lukama Amerike, zavijorila je i na Mjesecu, simbolizirala solidarnost na paradama i protestnim marševima.

“Old Glory”, “Star-Spangled Banner”, “Stars and Stripes”, imena su kojima je zovu. Američka zastava. Dobro poznata kombinacija boja i znakova – 13 crveno-bijelih pruga i 50 zvjezdica na plavom četverokutnom polju. Simbol Amerike broj 1! Njen najčuvaniji, najcijenjeniji ideal.

Vidjeli smo je proteklih dana sedam katova dugu na jednoj zgradi blizu mjesta na kojemu su gotovo 30 godina veličanstveno stajali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra; vidjeli smo kako je, u prizoru koji je bio nalik onome na Iwo Jimmi, trojica njujorških vatrogasaca postavljaju na ruševine Centra; vidjeli smo je kako se iz ruku onih drugih vatrogasaca, prkosno razvija s krova zgrade Pentagona. Vidjeli je u svim veličinama i oblicima – od one, gotovo kao bejzbolsko igralište velike, u rukama igrača na stadionu u Denveru ili one, od ljudskih tijela napravljene, na jednom stadionu u Arizoni, do onih koje članovi spasilačkih ekipa na glavama nose kao bandane i do onih malih, kreativnih, na obrazima naslikanih. Zavijorila je s automobila, iznad trgovina, s kuća američkih gradova, velikih i malih.

Kao i svaka druga, ona za kišnog vremena visi teška i mokra. Kao i svaku drugu, sunce i nju peče. Kao i svaka druga, na povjetarcu razvije svoje boje i ponosno vijori. Američku su u prošlosti kidali, gazili. Čak i palili.

U četvrtak, 13. rujna, dva dana nakon terorističkih napada na New York i Washington, Zastupnički je dom američkog Kongresa pozvao sve Amerikance da je izlože kao simbol solidarnosti. Osvanule su one, na ulicama diljem Amerike, već u prvim satima tragedije 11. rujna. Sada su sve zalihe zastava u američkim trgovinama – rasprodane. Solidarnost i patriotizam javno se očituju na svakom koraku.

Američka zastava, kakvu danas znamo, stupila je na snagu 1960, kad joj je dodana 50. zvjezdica za Havaje. Njen je osnovni dizajn odobrio, 14. lipnja 1777, Kontinentalni kongres, dakle, tadašnja vlada. George Washington, zapovjednik Kontinentalne vojske želio je zastavu koja će predstavljati sve kolonije koje su se pobunile protiv britanske krune. Trinaest crveno-bijelih pruga i predstavlja tih 13 prvih kolonija. Svako kasnije pristupanje Uniji označeno je dodatnom zvjezdicom.

Crvena boja na američkoj zastavi stoji za odvažnost, žar i gorljivost; bijela za čistoću nade i života; plava, boja neba, za štovanje Boga, odanost, iskrenost, pravdu i istinu. Simbolizam zastave George Washington ovako je protumačio: ”S neba zvijezde uzimamo, crveno za našu Matičnu zemlju, bijelo za pruge koje nas od nje razdvajaju i one, te bijele pruge, predstavljat će Slobodu svim našim budućim pokoljenjima”.

Zastava Sjedinjenih Američkih Država jedinstvena je po svom dubokom i plemenitom značaju. Cijelom svijetu poruka neovisnosti, individualnih sloboda, idealizma i – patriotizma. Zastava koja više od 285 milijuna Amerikanaca okuplja i sjedinjuje u jedan narod. Svjetionik trajne nade, poput Bartholdijevog Kipa Slobode. Vije se iznad začudnog skupa ljudi svakog rasnog porijekla na našem planetu. Njena povijest, povijest je američkog naroda. Njen duh, duh američkog naroda. Ona je ovih dana američki način iskazivanja solidarnosti i patriotizma, američki način kazivanja – God Bless America!

Jutro nakon jednog drugog, davnog rujanskog napada na Washington, onog britanske vojske koja je, s dolaskom noći, krenula bombardirati i Baltimore, odvjetnik i povremeni pjesnik - Francis Scott Key, još je prije zore, 14. rujna 1814, požurio do mjesta s kojega se mogla vidjeti utvrda McHenry, jedina prepreka engleskoj invaziji na Baltimore. “Ako se s utvrde još vijori američka zastava, Baltimore nije pao,” razmišljao je Key. Kad je napokon osvanulo, ugledao je prizor koji je razbio svu njegovu tjeskobu - zastava je još bila na svom mjestu. Inspiriran njome, Francis Scott Key je napisao riječi pjesme “Star-Spangled Banner”, na jednu staru englesku melodiju. “O say, can you see, by the dawn’s early light…”, bile su prve riječi pjesme koja će 1931. biti službeno prihvaćena kao američka himna. Nadahnuta jednim pogledom na crveno-bijelo-plave pruge i zvjezdice američke zastave. …

XS
SM
MD
LG