Linkovi

Pomilovanje za 'Zvijezde' i 'Pruge' (26/11/03) - 2003-11-26


I ove je godine, uoči blagdana Dana zahvalnosti, u ime svih purana koji će krasiti blagdansku trpezu, jedan odabranik bio ceremonijalno predstavljen američkom predsjedniku u Bijeloj kući. I ovog puta, kao i mnogo puta do tada, taj je puran bio svečano pomilovan i pošteđen svoje gurmanske sudbine.

U Ružičnjaku Bijele kuće, proteklog je ponedjeljka po 56. puta za redom održana svečanost predstavljanja i pomilovanja Nacionalnog purana zahvalnosti. Premda su živi purani bili poklanjani sporadično američkim predsjednicima još od vremena Abrahama Lincolna, sadašnja tradicija datira od 1947. godine, kada je prvi Nacionalni puran zahvalnosti bio poklonjen predsjedniku Harryju Trumanu.

Te su svečanosti kojiput marginalno doticale povijesne događaje. Primjerice, u studenom 1963. godine, pomilovanje Nacionalnog purana zahvalnosti u Ružičnjaku Bijele kuće bio je jedan od posljednjih službenih istupa predsjednika Johna Kennedyja prije nego što je bio ubijen u atentatu, u Dallasu. Manje fatalno, ali prilično zamorno, bilo je pomilovanje Nacionalnog purana zahvalnosti 1996. godine, kada je tadašnji predsjednik Bill Clinton doslovce ravno iz zrakoplova, kojim se vratio sa summita azijsko-pacifičkih zemalja, otišao na svečanost u Ružičnjaku.

Ovogodišnji je puran, međutim, po nečemu drugačiji od ostalih – on je prvi koji je dobio ime! Na web sajtu Bijele kuće, još od ljeta, Amerikanci su glasali za ime Nacionalnog purana zahvalnosti i njegovog zamjenika. Glavni puran, naime, sve do posljednjeg koraka pomilovanja ima i svoju zamjenu za slučaj nekog nepredviđenog događaja. Među predloženim parovima imena premoćno, - sa 42 posto glasova -, pobijedila su imena ‘Stars’ i ‘Stripes’, odnosno ‘Zvijezdice’ i ‘Pruge’, koja se odnose na američku zastavu.

Tako je glavni sudionik bio ‘Stars’, a njegov zamjenik ‘Stripes’. Predsjednik Bush je pomilovao oba purana i odaslao ih u miran život na jednoj farmi u Virginiji. Da su drugoplasirana imena dobila samo jedan posto glasova više, pomilovani purani zvali bi se ‘Pumpkin’ i ‘Cranberry’, odnosno ‘Bundeva’ i ‘Brusnica’. Daleko iza ova dva para imena bili su ostali kandidati: ‘Hope’ i ‘Glory’, odnosno ‘Nada’ i ‘Slava’; zatim ‘Lewis’ i ‘Clark’, po slavnim istraživačima Teritorija Louisiane; ‘Plymouth’ i ‘Mayflower’, u spomen prvim naseljenicima; te, konačno, vrlo utilitarno, ‘Harvest’ i ‘Bounty’, odnosno ‘Žetva’ i ‘Izobilje’.

XS
SM
MD
LG