Linkovi

Kralj bluegrassa Jimmy Martin, 1928-2005


Jimmy Martin, samozvani kralj bluegrass-country glazbe nedavno je preminuo u 77. godini. Katherine Cole pripremila je osvrt na karijeru tog pjevača i skladatelja - karijeru koja je trajala preko 50 godina.

Podrijetlom iz malog grada u Tennesseeju, Jimmy Martin odrastao je u siromaštvu na farmi svinja svojih roditelja. Kad je imao deset godina kupio je svoju prvu gitaru, novcem koji je zaradio prodavajući kože ulovljenih oposuma.

U intervju koji je dao prije nekoliko godina, Jimmy Martin je rekao da je od malih nogu znao da želi biti glazbenik. "Kao što znate, rođen sam tamo u brdima istočnog Tenneessija, u malom mjestu Sneedville. Oduvijek sam htio biti zabavljač, bluegrass i country pjevač. Želio bih se zahvaliti svim svojim poklonicima što su mi omogućili ostvarenje tih snova."

1948., Jimmy Martin je došao u prijestolnicu country glazbe – Nashville, Tennessee. Nastojeći ući u sastav Billa Monroea nekako se uspio uvući iza pozornice dvorane Grand Ole Opry. Ad-hoc audicija bila je uspješna i Martin je postao jedan od Bill Monroevih “Bluegrass Boysa”.

Jimmy Martin je s Monroem proveo šest godina, snimivši s njim 46 pjesama među kojima su i danas klasične bluegrass skladbe poput “Uncle Pen” i “Walking in Jerusalem”.

1956. Martin je otpočeo solo karijeru osnovavši sastav “The Sunny Mountain Boys”, koji je u osamnaest godina snimanja za diskografsku kuću Decca Records potpomogao populariziranju bluegrass glazbe. Za razliku od Bill Moroea kod kojega je naglasak na instrumentima, Jimmy Martinov je stil pridavao posebnu važnost vokalnoj izvedbi.

Usprkos nizu hitova, Jimmy Martinu je zbog njegovog temperamenta uskraćen životni san članstva u ekskluzivnom klubu Grand Ole Oprya. Međutim, to je jedna od rijetkih počasti koje ga je u životu zaobišla. 1995. primljen je u međunarodnu Kuću slavnih udruge bluegrass glazbe.

XS
SM
MD
LG