Linkovi

'Plava trava' - od Dublina do gorja Appalachian (17/11/02) - 2002-11-17


Glazba iz filma “O Brother, Where Art Thou” ili - kako je naslov filma u hrvatskoj preveden “Tko je ovdje lud” - po prvi put je mnogim mlađim ljubiteljima glazbe predstavila tzv. “plavu travu”, odnosno “bluegrass”, oblik američke narodne glazbe.

Irska grupa The Chieftans, koja trenutno slovi kao jedna od najpoznatijih predstavnika irske folk glazbe u svijetu ujedinila je nedavno snage s mnogim popularnim izvođačima američke country i bluegrass muzike. Razlog zajedničkog projekta je promocija irske tradicionalne muzike. Katherine Cole, novinarka Glasa Amerike izvješćuje o projektu pod nazivom “Down The Old Plank Road”.

Album sintetizira američku bluegrass glazbu s njenim izvornim korijenima – irskom tradicionalnom glazbom. To je otprilike ono što je irska skupina The Chieftans, zajedno s Rickijem Skaggsom, Alison Krauss, Lylom Lovettom i drugima napravila. Primjerice, jedna od najdojmljivijih skladbi na albumu je improvizacija na klasičnu melodiju "Sally Goodin'", koju izvodi legendarni izvođač na bendžu Earl Scruggs zajedno sa skupinom The Chieftans.

78-godišnji Earl Scruggs je prvi uveo bendžo u izvodjenje bluegrass melodija. Pridružio se skupini The Chieftans pri izvedbi djela “Sally Goodin” na njihovom novom CD-u pod nazivom “Down The Old Plank Road”, ili u slobodnom prijevodu: Niz ulicu stare daske…

Paddy Moloney osnovao je Chieftanse 1962 godine. Prema njegovim riječima, cilj ovog, najnovijeg CD-a bilo je povezati irsku s američkom glazbom i obratno. Ta se povezanost jasno osjeti na naslovnoj pjesmi “Down The Old Plank Road”, koju je dvadesetih godina prošlog stoljeća godina originalno izveo “Ujak” Dave Macon. U ovoj verziji, član Chieftansa Kevin Conneff naizmjenično nastupa s Jeffom Whiteom, Johnom Hiattom i Timom O’Brienom.

Drugu pjesma s novog CD-a izvodi poznati pjevač countryja Lyle Lovett. Ranije ove godine Lyle Lovett je boravio u bolnici nakon što je na njega naletio bik na njegovom ranču u Texasu. No, Chieftansi su žarko željeli njegov glas na svojem projektu. Grupa je čak ponudila montirati studijsku opremu oko njegovog bolničkog kreveta, no, na sreću takve ekstremne mjere nisu bile potrebne. Kada su Chieftainsi stigli u Austin, u Texasu, Lyle Lovett je izašao iz bolnice i bio je spreman ući u studio.

Pri slušanju 14 pjesama s ovog novog albuma, postaje nam jasnije da je glazbena udaljenost između Dublina i američke folk baštine zapravo nevjerojatno mala. Paddy Moloney iz Chieftansa kaže kako je materijal koji nije objavljen dostatan za objavu još jednog albuma, što će se možda i dogoditi, 2003. godine. Jedan od instrumentalnih brojeva na novom albumu izveo je Bela Fleck na bendžu, a predstavlja mješavinu irskih plesova. Pjesma nosi jednostavan naslov: Belini plesovi.

I na kraju spomenimo da je 66-dišnji harpist grupe The Chieftans Derek Bell neočekivano preminuo prošli mjesec u Phoenixu. No, preostali članovi grupe nastavit će svoju turneju i snimanja.

XS
SM
MD
LG