Linkovi

Ralph Stanley and Friends - Clinch Mountain Sweethearts (7/11/01) - 2001-11-08


“Bluegrass je moguce opisati i ovim rijecima: Meta-planinska glazba, potaknuta nemirom i tjeskobom zbog gubitka i nestanka jednog nacina zivota i glazbe koji je taj nacin zivota pratio…Dobar bluegrass, bas kao i dobar blues, i dobar jazz, i dobar rock-and-roll, istovremeno je i tuzan i sladak,” pisao je nedavno, u casopisu New Yorker, David Gates. Clanak pod naslovom “vjecna tuga” bio je posvecen dugom glazbenom putu Ralpha Stanleyja. Bogati katalog tog “vjecno tuznog covjeka”, dobio je ovih dana i jedan slatki dodatak - album “Sweethearts”.

“Ono sto je Duke Ellington u jazzu ili Elvis u rocku ili Pete Seeger u folku, to je Ralph Stanley, pjevac i svirac na bendzu, u – bluegrassu. Otkako je, 1996, umro Bill Monroe, za koga se opcenito drzi da je “otac bluegrassa”, Ralph Stanley, uz Earl Scruggsa, jedan od zadnjih zivucih tvoraca bluegrassa - izrazito americkog umjetnickog izraza koji stapa tekstove ruralne osnove s fluidnim, jazzu nalik, instrumentalnim improvizacijama, najveca je ikona autenticnosti u americkoj vernakularnoj glazbi,” pise David Gates.

Karijeru je poceo, s bratom Carterom, jos 1946, a po njegovoj smrti, 1966, nastavio sam, njegujuci vlastite konzervativne glazbene instinkte. Nakon sto je izuzetno uspjesan, proslogodisnji album “Oh, Brother, Where Art Thou?”, s bluegrass glazbom za istoimeni film brace Coen, znatno ozivio zanimanje za tu tradicionalnu glazbu, 74-godisnji Ralph Stanley, koji se takodjer nasao na tom soundtrack-albumu, iznenada se nasao i u procelju zvuka i glazbenog stila koji srcu govore izravno, o stvarima koje su vazne. Jedna od pjesama s tog albuma - “Man of Constant Sorrow”, Vjecno tuzan covjek, Stanleyjev je “glazbeni zig” vec vise od 50 godina. Jedno od najvecih blaga countryja, Ralph Stanley za sobom ima preko 170 albuma i dobitnik je brojnih nagrada. Prosle godine, nasao se i medju “zivucim legendama” koje je, povodom svog 200. rodjendana, vlastitom prestiznom medaljom odlikovala “najveca spremnica kulturnih blaga”, Kongresna knjiznica. Uz Stanleyja, usporedbe samo radi, i Muhammad Ali, Stephen Spielberg, Gen. Colin Powell, Dr. Michael DeBakey, Gloria Steinam, John Kenneth Galbraith, George Kennan, Pete Seeger, Yo-Yo Ma, B.B. King, Annie Leibovitz, Toni Morrison kao i, u medjuvremenu preminuli, Katherine Graham, Isaac Stern, Tito Puente…i mnogi drugi.

Najnoviji album patrijarha bluegrassa - “Clinch Mountain Sweethearts”, treci je u nizu dueta izdanih u zadnjih deset godina. Prethodna dva – “Saturday Night & Sunday Morning”, iz 1993, i “Clinch Mountain Country”, iz 1998, oba su dobitnika nagrade Grammy. Ta dva, bas kao i ovaj najnoviji, nude Stanleyjeve duete s pjevacima prve postave countryja i bluegrassa. No, za razliku od prethodna dva, na kojima Stanleyja mozemo cuti u duetu s umjetnicima od Emmylou Harris do Billa Monroea, od Patty Loveless do Dwighta Yoakama, od Alison Krauss do Boba Dylana, na najnoviji Stanley je uvrstio duete sa zvijezdama countryja, bluegrassa i folka poput Dolly Parton, Iris DeMent, Gillian Welch, Joan Baez, Marije Muldaur i Lucinde Williams…duete, dakle, samo sa zenskim partnerima. Nije ni cudo, onda, da su ukljucene skladbe na temu ljubavi. Bez onih na religiozne teme i bez mracnih balada o smrti i ubojstvima, ovaj najnoviji Stanleyjev album bit ce, mozda, pristupacniji i od interesa i siroj publici, ne samo “tvrdim” ljubiteljima bluegrassa. Ali, jos uvijek je to “pravi” bluegrass!

Stanleyjeva glazba i njegov visok, zaloban, sirov, snazan i autentican glas, poveli su i nadahnuli mnoge glazbenike, iz raznih glazbenih zanrova. Uskladiti harmonije s tim neobicnim glasom nije nimalo lako, ali Stanleyjeve partnerice na najnovijem albumu to cine s puno smjelosti i odvaznosti. Nema tu ni jedne, jedine krive note, a duboka spiritualnost koja prozima album Clinch Mountain Sweethearts, kako rece jedan kriticar, pravi je i umirujuci melem za ova nemirna vremena. Poslusajmo s tog albuma tri – , , i …S Ralphom Stanleyjem, prvo Iris DeMent, potom Maria Muldaur i na kraju Lucinda Williams.

Lucinda Williams, Maria Muldaur i Iris DeMent, i jos 12 drugih, na gotovo misticno cistom Stanlyjevom izvoru. Album ”Sweethearts”, sladak dodatak, doista, dugom i bogatom katalogu Ralpha Stanleyja!

XS
SM
MD
LG