Linkovi

Foggy Mountain Breakdown i Earl Scruggs


Skladba koja nam sluzi kao glazbena tema za najavu serije "Made in USA", jedna je i od najpoznatijih americkih pjesama. Napisana prije vise od 50 godina, inspirirala je brojne glazbenike bluegrassa i bila snimljena u bezbroj verzija.

Foggy Mountain Breakdown - naslov je skladbe. Earl Scruggs - ime njezinog autora. Vise od bilo koje druge, Foggy Mountain Breakdown bila je ta koja je banju ucvrstila mjesto i odredila mu ulogu vodeceg glazbenog instrumenta u bluegrassu. Bila je mozda i ta koja je bluegrass i predstavila publici. Siroku je popularnost stekla kad je, 1967, bila ukljucena u film Bonnie and Clyde.

A popularizaciji banja, sa pet zica, svakako je najvise pridonio Earl Scruggs. On je i definirao ulogu tog glazbala, ne samo u bluegrassu vec i drugim glazbenim formama. Scruggs je za banjo bio ono isto sto je Paganini bio za violinu..Najbolji banjo-picker na svijetu, Earl Scruggs, jos kao tinejdzer je eksperimentirao, a potom i do savrsenstva razvio jedinstvenu i revolucionarnu - pucketavu, sinkopiranu, troprstu tehniku sviranja na banju koja i nosi njegovo ime - Scruggs style. Taj su stil sviranja - palcem, kaziprstom i srednjakom desne ruke, brzo i spremno usvojili mnogi drugi glazbenici. Medju njima i dobro poznati, poput Ralpha Stanleyja. Earl Scruggs rodjen je 1924, u Sjevernoj Karolini.

Na banju je poceo svirati u dobi od pet godina. Sa 15, vec je nastupao na radiju. Godine 1945, prikljucio se sastavu Bluegrass Boys, legendarnog mandolinista i "oca bluegrassa", Billa Monroea. Kad se Monroevom bendu pridruzio i slavni gitarist i vokalist Lester Flatt, bilo je ocito da toliko talenata na jednom mjestu nece moci dugo izdrzati. Tri godine kasnije, Scruggs i Flatt napustili su Bluegrass Boys, Billa Monroea, i osnovali vlastite - Foggy Mountain Boys. Godine 1949, snimili su Foggy Mountain Breakdown i publici predstavili slozeni i energijom nabijeni zvuk svog bluegrassa. Tako jedinstveno bilo je muziciranje Lestera Flatta, na gitari, i Earla Scruggsa, na banju, da su njihova prezimena postala "zastitni zig" za jedan cijeli glazbeni zanr. Flatt & Scruggs! Premda su se, 1969, Earl Scruggs i Lester Flatt razisli, obojica su, 1985, primljena u Country Music Hall of Fame.

Za promicanje bluegrassa i za ogroman doprinos popularizaciji banja, Earl Scruggs primio je i mnoge druge pocasti i priznanja, medju njima i Predsjednicku Nacionalnu medalju za umjetnost. Prisjecajuci se tada tradicija koje su u korijenu njegove umjetnosti, Earl Scruggs je ponosno rekao: "Moja je glazba rodjena na tlu Sjeverne Karoline. Presretan sam da u njoj uzivaju ljudi iz svih dijelova svijeta."

XS
SM
MD
LG