Linkovi

Nova kontroverza o ulozi Kofija Annana u programu 'Nafta za hranu'


Komisija Ujedinjenih naroda hitno preispituje nove informacije koje nameću pitanja o ulozi glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana u dodjeljivanju unosnih ugovora u okviru programa "Nafta za hranu".Novootkriveni dopis ukazuje da je Annan možda znao mnogo više nego što je ranije priznavao o ugovoru koji je dodijeljen kompaniji koja je zapošljavala njegovog sina.

U elektronskoj poruci koju je napisao član uprave švicarske tvrtke Cotecna spominje se sastanak s glavnim tajnikom Annanom održanom tjedan dana prije nego što je Cotecna dobila ugovor od deset milijuna dolara u okviru iračkog programa "Nafta za hranu". Sastanak je održan u prosincu 1998. u Parizu, gdje je Annan nazočio francusko-afričkom summitu. U tom e-mailu, dopredsjednik Cotecne Michael Wilson napisao je da je nakratko razgovarao s glavnim tajnikom i da mu je rečeno, citiramo, "da možemo računati na njegovu punu podršku."

O postojanju e-maila javio je jučer "New York Times". "Times" piše da je uprava Cotecne nedavno slučajno otkrila sporni dopis tijekom pretrage svojih arhiva, te da ga je zatim predala američkim kongresnim istražiteljima. Ukoliko se pokaže da je to točno, taj e-mail mogao bi dovesti u pitanje glavni zaključak neovisne istrage o korupciji u programu "Nafta za hranu", koju je vodio bivši direktor američke Središnje banke Paul Volcker. Volckerova komisija je u ožujku izvijestila da nema dovoljno dokaza da je Annan znao da se Cotecna natjecala za ugovor.

Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard izjavio je da se Annan i njegovi suradnici ne sjećaju nikakvog sastanka s Wilsonom u Parizu. "U tom e-mailu se, kako je javljeno, kaže da se Michael Wilson sastao s glavnim tajnikom. Naš koordinator putovanja ne sjeća se tog sastanka, niti ga se sjeća Kofi Annan," izjavio je Eckhard.

Volckerova komisija priopćila je da je doznala za postojanje tog dopisa tek u ponedjeljak navečer, te da će ponovno pokrenuti svoju istragu. Annan se nalazi u Parizu, gdje se sastaje s francuskim i britanskim čelnicima. No, glasnogovornik Eckhard je kazao da glavni tajnik ostaje pri svojim ranijim izjavama, u kojima je zanijekao bilo kakvu vezu između posla njegovog sina i ugovora dodijeljenog Cotecni. "U stavu glavnog tajnika nema nikakve promjene. Kazao je da nije uopće znao da se Cotecna natjecala za taj ugovor. U drugom izvještaju Volckerove komisije zaključeno je da glavni tajnik nije nepropisno utjecao na dodjeljivanje tog ugovora," izjavio je glasnogovornik.

Volckerov panel je, međutim, zaključio da je Annanov sin Kojo pokušao prikriti razmjere svojih veza s Cotecnom nakon što je ugovor dodijeljen. Kojo Annan je sve do početka prošle godine od Cotecne dobivao plaću od više od 300 tisuća dolara godišnje. Program "Nafta za hranu" provodio se od 1996. do 2003., te je omogućio Sadamu Huseinu da prodaje naftu kako bi mogao kupovati humanitarne zalihe dok je Irak bio pod međunarodnim sankcijama. No, istražitelji su dokazali da je Sadam uskoro počeo koristiti taj program da bi nelegalno ubirao velike profite, koje je dijelom koristio da bi kupovao utjecaj u Vijeću sigurnosti.

XS
SM
MD
LG