Linkovi

Bush: 'Sjedinjene Države nastavljaju s podrškom snažnoj Europskoj Uniji'


Predsjednik George Bush sastao se jucer u Bijeloj kuci s celnicima Europske Unije. Predsjednik Bush naglasio je americku podršku za jacu Europsku uniju, dok Unija prolazi kroz krizu u svojim redovima.

Europska unija prolazi kroz napete trenutke. Nedavni dvodnevni summit u Bruxellesu nije dao rezultata, a sudionici su se razišli ogorceni i bijesni. Zemlje-clanice nisu uspjele postici suglasnost o važnim financijskim pitanjima, a zagovornici europskog ustava morali su pristati na odgodu njegove daljnje ratifikacije nakon njegovog odbacivanja u Francuskoj i Nizozemskoj.

Predsjednik Bush nije izravno spomenuo probleme u Uniji u razgovoru s novinarima nakon sastanka s europskim celnicima. Umjesto toga, govorio je o potrebi partnerstva izmedu jake Europe i Sjedinjenih Država. "Sjedinjene Države nastavljaju podržavati snažnu Europsku uniju kao partnera u širenju slobode, demokracije, sigurnosti i blagostanja diljem svijeta. Moja poruka ovim celnicima – našim prijateljima, jest da želimo snažnu Europu kako bismo s njom mogli suradivati na ostvarivanju važnih ciljeva" - rekao je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s celnicima Unije predsjednik Bush.

On je takoder istaknuo da ce Sjedinjene Države i Europska unija biti domacini skore konferencije u Bruxellesu, na kojoj ce pokušati mobilizirati medunarodnu pomoc za Irak. Prema njegovim rijecima, Europa i Amerika ostavile su po strani razilaženja oko rata. Predsjednik Bush takoder je kazao da ce dolazeca konferencija predstavljati 'važan signal'.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, cija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom, složio se s tom ocjenom. Juncker nije podržavao americku invaziju Iraka, ali je igrao kljucnu ulogu u organiziranju konferencije u Bruxellesu. "Iako se neki od nas nisu slagali sa Sjedinjenim Državama kada se radilo o Iraku, cinjenica da zajedno organiziramo ovu vrlo važnu konferenciju o Iraku pokazuje da, kada se radi o važnim stvarima, kada se radi o napretku, demokraciji i slobodi, i Sjedinjene Države i Europska unija blisko suraduju i rade u istom smjeru" - rekao je luxembourški premijer.

Na razgovorima u Bijeloj kuci sudjelovao je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barrroso, koji je govorio o jacanju suradnje izmedu Sjedinjenih Država i Europe ne samo kada se radi o Iraku, vec i Iranu, mirovnom procesu na Srednjem istoku i cijelom nizu ekonomskih pitanja. Barroso je priznao da Europska unija prolazi kroz "boli odrastanja" dok se širi – uskoro na 27 clanica. No, dodao je da je europska zajednica ipak snažna: "U procesu proširenja Unije mogu se pojaviti pojedini problemi. No, mišljenje javnosti je uz nas. Stvari su pod kontrolom. Mi svaki dan donosimo interne i vanjske odluke i predani smo održavanju vrlo bliskih odnosa sa Sjedinjenim Državama".

Europsko-americki summit nastavit ce se sljedeceg mjeseca kada predsjednik Bush otputuje u Škotsku na godišnji sastanak Skupine G-8. Britanija, koja ce biti domacin tog summita, takoder ce u drugoj polovini godine preuzeti predsjedanje Europskom unijom.

XS
SM
MD
LG