Linkovi

'Knockdown South' - novi album blues gitarista Jamesa 'Jimba' Mathusa


Da li James 'Jimbo' Mathus spada u isto društvo kao i blues legende Robert Johnson, Muddy Waters i John Lee Hooker? Prema prilogu koji je pripremio Doug Levine taj pjevač, skladatelj i gitarist zaista ima mnogo zajedničkog s navedenim legendama bluesa.

U blizini mjesta Clarksdale u državi Missisippi, gdje je Jimbo Mathus rođen, nalazi se čuveno raskršće na kojem je, kako legenda kaže, gitarist Robert Johnson 'prodao svoju dušu vragu' u zamjenu za nadnaravno umijeće sviranja blesa. Nedaleko od tog raskršća odrasle su i druge blues veličine, poput Muddy Watersa i John Lee Hookera, što Clarksdaleu i okolici daje posebnu dozu blues mistike.

Jimbo Mathus nije pratio ustaljen put mladog gitarista. On sebe smatra prvenstveno izvođačem bluesa, odnosno 'glazbenikom ritma Delte', dok je rock gitaru prigrlio tek po svom odlasku iz Mississippija. "Moji korijeni su u sviranju 'R and B'-ja. U početku nisam, poput većine gitarista, bio impresioniran legendama klasičnog rock and rolla i njihovog soliranja. Trebalo mi je dugo vremena da počnem štovati velikane poput Stevie Ray Vaughna, Jimmy Pagea ili Pete Townshenda. Tek sad zaista cijenim njihovo sviranje"- rekao nam je Jimbo Mathus.

Sa vrlo uspješnim sastavom The Squirrel Nut Zippers, Mathus je prešao cijelu Ameriku a nastupao je i u inozemstvu. Posebno pamti nastup s jednim od svojih blues idola, gitaristom Buddy Guyem. Po povratku u Clarskdale, Jimbo je osnovao vlastitu diskografsku kuću – Knockdown South - za koju je izdao i svoj najnoviji album s istim naslovom. Jimbo kaže da je glazba na tom albumu primjer klasičnog Mississippi bluesa: "Glazbeno, album se nadovezuje za ono čime se već neko vrijeme bavim, a to je miješanje različitih stilova glazbe iz Missisippija, od gospela, soula, rhytm and bluesa i bluesa. Svi su ti stilovi upravo ovdje i rođeni."

Tijekom svoje nedavne turneje Jimbo Mathus je navratio i do studija Glasa Amerike na razgovor o svojem najnovijem albumu “Knockdown South”, izvevši pri tome originalnu soul baladu iz Mississippija pod nazivom “Loose Diamonds."

XS
SM
MD
LG