Linkovi

Prazni džepovi - glavni problem Michaela Jacksona?


Iako je 'kralj popa' Michael Jackson tijekom svoje karijere zaradio više od 500 milijuna dolara, u ovom trenutku on jedva placa svoje racune. Banke i druge ustanove od kojih kontinuirano posuduje novac upozoravaju da je u opasnosti cijelokupni Jacksonov imetak.

Michael Jackson je prošle godine optužen za seksualno zlostavljanje jednog 13-godišnjaka, i upravo mu se sudi u Kaliforniji.

'Jackson nije švorc, on ima ogroman imetak, ali mu manjka gotovina' – objasnio je za CNN Brett Pulley, clan uredništva poslovnog casopisa Forbes.

Kruna Jacksonova imetka je vlasništvo and autorskim pravima vecine skladbi Beatlesa, kao i niza hitova Elvisa Presleya. Naime, Michael Jackson je vlasnik polovice glazbenog portfolija tvrtke Sony/ATV Music Publishing, koji posjeduje autorska prava za oko 200 tisuca skladbi pop i rock glazbe, medu kojima je i vecina hitova Beatlesa i Elvisa Presleya. Michael Jackson takoder ima u vlasništvu autorska prava na izvodenje vlastitih kompozicija. To znaci da bilo kada se u svijetu na izvede neka od skladbi navedenih izvodaca, Michael Jackson trži odredenu zaradu.

'Katalog Michaelovih skladbi vrijedan je oko 150 milijuna dolara. Sonyjev business – od kojeg Jackson posjeduje polovicu – vrijedan je izmedu 900 milijuna i milijardu dolara' – objašnjava Brett Pulley. Uglavnom, imovina ove vrste vrijedna je najmanje 600 milijuna dolara – ako se ubroji i dom Michaela Jacksona, ranch Neverland, koji vrijedi najmanje 25 milijuna dolara.

Kako to da tako bogat covjek ikome išta duguje? Zato što mu nedostaje cash, gotovina. Iako vec godinama nije izbacio neki novi hit, Michael Jackson živi daleko iznad svojih mogucnosti, trošeci godišnje izmedu 20 i 30 milijuna dolara više no što zaradi. Kao primjer bizarnog troška, CNN spominje šezdesetak unikatnih odijela koje je Jackson dao sašiti samo kako bi na sudenju u Santa Mariji svaki dan imao novi 'look'.

Dugovi Michaela Jacksona, procjenjuje jedan racunovoda koji se podrobnije pozabavio ovim pitanjem, iznose oko 415 milijuna dolara. Da bi financirao visoki stil života – ali i platio troškove odvjetnika - Michael Jackson danas posuduje novac od banaka, a kao kolateral nudi svoje 'nekretnine'.

Postoji bojazan da ce neke od svojih dugova Jackson morati otplatiti i prodajom autorskih prava na hitove Beatlesa i Elvisa Presleya – navodi CNN.

XS
SM
MD
LG