Linkovi

Michael Jackson oslobođen krivnje


Porota u Santa Mariji u Kaliforniji oslobodila je medunarodnu pop zvijezdu Michaela Jacksona optužbi za zlostavljanje djeteta i prisilno zatvaranje.

Porota je objavila presudu sedmog dana vijecanja, nakon tri i pol mjeseca sudenja. Porotnici su Jacksona oslobodili svih optužbi, ukljucujuci optužbu da je maloljetniku davao alkohol i zatim ga spolno zlostavljao na svojem rancu Neverland prije dvije godine.

Jacksona su, nakon citanja oslobadajuce presude, pred sudnicom docekale stotine obožavatelja.

Tužitelji su tijekom sudenja pokušali prikazati Jacksona kao spolnog grabežljivca koji je i ranije zlostavljao djecake. Jackson je odbacio te optužbe. Njegovi odvjetnici tvrdili su da je obitelj koja ga je optužila izmisila te optužbe kako bi od njih profitirala.

Da je bio proglašen krivim po svim navodima optužbe, mogao je biti osuden na kaznu do 18 godina zatvora.

Porota je za svih deset tocaka optužnice donijela istu presudu – "nije kriv". 46-godišnja pop zvijezda bila je optužena da je 2003. spolno zlostavljanje 13-godišnjeg djecaka, koji je preživio rak. Optužnica ga je takoder teretila da je djecaku davao alkohol i da je njegovu obitelj držao u zatoceništvu kako bi mu pomogli da odgovore na navode iz britanskog dokumentarnog filma o Jacksonu, koje je Jackson smatrao štetnima za njegov ugled. U tom filmu, naslovljenom "Život s Michaelom Jacksonom", pjevac je kazao da dijeli svoj krevet s djecom, ali je inzistirao da se radi o potpuno nevinoj navadi. Porota, sastavljena od osam žena i cetiri muškarca, vijecala je tjedan dana, nakon tromjesecnog sudenja. Jacksonovi dovjetnici tvrdili su da su djecakovi roditelji varalice i da lažu. Javni tužitelj okruga Santa Barbara Tom Sneddon izjavio je da nece proturjeciti presudi, ali je kazao da je imao razloga tražiti podizanje optužnice protiv Jacksona.

Svjetski mediji pozorno su pratili sudenje, koje je privuklo stotine novinara iz više do 30 zemalja svijeta. Na pocetku sudenja, pred sudnicom su cekale tisuce Jacksonovih obožavatelja, dok ih je jucer izricanje presude docekalo nekoliko stotina. Nakon citanja presude, sudac Rodney Melville rekao je Jacksonu da "je slobodan otici".

Jackson je roden 1958. u Garyju u Indiani. Obdaren glazbenim talentom, poceo je solo karijeru krajem sedamdesetih, nakon deset godina uspješnog nastupanja sa svojom bracom u sastavu Jackson Five. Kasnije je poceo nastupati samostalno i postao globalna zvijezda. Njegov album "Thriller" iz 1982. prodan je u oko 50 milijuna primjeraka i postao je najbolje prodavani album svih vremena. Medutim, tijekom osamdesetih pojavila su se govorkanja o Jacksonovom cudnom ponašanju. Suocen s tim optužbama, morao je zanijekati da je kirurškim zahvatom posvijetlio svoju tamnu kožu. Govorkanja su okruživala i njegov ranc Neverland, na kojem je izgradio zabavni park i ugošcivao stotine djece. Jackson je i 1993. bio suocen s optužbama o spolnom zlostavljanja djece, ali je taj slucaj riješio vansudskom nagodbom.

XS
SM
MD
LG