Linkovi

Je li haaško tužiteljstvo povećalo svoje povjerenje u pravosudne sustave SiCG i Hrvatske?


Direktorica organizacije Koalicija za međunarodnu pravdu – Nina Bang-Jensen – iznenađena je time što je upravo tužiteljstvo haaškog Tribunala bilo inicijator ispitivanja mogućnosti prenošenja slučaja “vukovarske trojke” na lokalne sudove.

Visoki američki diplomat u Beogradu – Roderick Moore - izjavio je da njegova vlada ne vjeruje da u Srbiji postoji politička klima za nepristrana sudjenja optuženika za ratne zločine. Upitali smo gospođu Ninu Bang-Jensen u kojoj je mjeri ta ocjena točna. “Svakako se u Srbiji napredovalo i takav napredak treba pozdraviti, ali bi se svakako suglasila s ocjenom da politička klima nije nepristrana. Napredak u pravosuđu je postignut, ali im još uvijek predstoji dug put.”

S druge strane, predsjednik Savjeta za suradnju Srbije i Crne Gore s Haškim tribunbalom – Rasim Ljajić – podsjetio je da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju ocijenila kako u Hrvatskoj i dalje postoji pristranost u odnosu prema Srbima kojima se sudi za ratne zločine. Upitana u kojoj je to mjeri točno, direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu je rekla da u hrvatskom pravosudju ima i pozitivnih i negativnih primjera. "Možda bi bilo najbolje da se Vukovarskoj trojci sudi u den Haagu" – rekla je Nina Bang-Jensen. “Slučaj ove vrste, u kojem su u pitanju ljudi na tako visokoj razini, slučaju koji je politički još uvijek tako osjetljiv – pitam se, nije li najbolje da slučaj ostane u Tribunalu, jer – uostalom – Tribunal je i osnovan da bi presudjivao u takvim slučajevima, da osigura forum koji bi bio neutralan, u kojem bi se i optuženici i svjedoci osjećali kao da će im biti jamčeno pravedno suđenje".

Upitali smo gospođu Bang-Jensen kako je došlo do toga da upravo tužiteljstvo Tribunala bude inicijator eventualnog prebacivanja slučaja optuženika za masakr na Ovčari na lokalno sudstvo? “Bila sam šokirana kad su to učinili. Iskreno govoreći – ne razumijem zašto su to učinili. Mislim da je upravo ovaj slučaj točno takav da treba ostati pred tribunalom. No, možda je to i dobar znak… možda je tužiteljstvo, obzirom da je bliže lokalnim sudovima, povećalo svoje povjerenje prema pravosudnim sustavima u Srbiji i Hrvatskoj. Nadam se samo da odluka nije donesena zbog pretrpanosti Haškog tribunala predmetima, ili zbog postojanja pritiska da se predmete prepušta lokalnim sudovima” - rekla je Nina Bang-Jensen, direktorica američke Koalicije za međunarodnu pravdu.

XS
SM
MD
LG