Linkovi

Tribunal objavio optužnice protiv četiri državljana RH zbog nepoštivanja suda


Četiri osobe u Hrvatskoj haaški je sud optužio za nepoštivanje suda, nakon što su u listu Hrvatsko slovo objavili iskaz zaštićenog svjedoka.

Markica Rebić, Domagoj Margetić, Stjepan Šešelj i Ivica Marijačić nanoviji su haaški optuženici – odlukom suca Alphonsea Oriea potvrđene su i odmah otpečaćene optužnice protiv četvorke radi nepoštivanja suda, odnosno objavljivanja u listu Hrvatsko slovo izjava zaštićenih svjedoka u slučaju Tihomira Blaškića.

U kolovozu 1997. godine zaštićeni je svjedok dao iskaz istražiteljima Tužiteljstva a sudsko je Vijeće, zasijedajući iza zatvorenih vrata, naložilo da se izjava proslijedi Blaškićevoj obrani. Svjedok je istupio na zatvorenoj sjednici 19. prosinca 1997. naravno zaštićenog identiteta.

U studenom 2004. godine u listu Hrvatsko slovo, koji izlazi u Zadru, objavljen je članak tipično tabloidskog naslova, "svjetska ekskluziva, prvi na svijetu objavljujemo tajni dokument koji pokazuje da Carla del Ponte kroji zavjeru protiv Hrvatske". Autor članka je novinar Ivica Marijačić a u njega je unesen interview s Markicom Rebićem, pri čemu je nekadašnji šef hrvatske vojne obavještajne službe (SIS) opskrbio novinara podacima tko je zaštićeni svjedok, kopijama iskaza datih istražiteljima kao i transkriptom svjedočenja na zatvorenoj sjednici suda.

Sudac Orie se složio s optužnicom da je Rebić u trenutku davanja zaštićenih informaicja znao da su dokumenti tajni i bio svjestan mogućih posljedica njhovog objavljivanja. Optuženi su i urednik Hrvatskog slova Domagoj Margetić i izdavač Stjepan Šešelj. Šešelj je, kao Marijačić i Rebić, optužen po jednoj točki optužnice, nepoštivanju suda, dok je Margetićevo razilaženje sa zakonima označeno s dvije točke zbog nepoštivanja suda zato što je nastavio objavljivanjem i nakon naloga haaškog Tribunala da to prekine jer krši zakone, odgovorivši na pismeni zahtjev izjavom kako je primio nalog za prekidanje objavljivanja iskaza, da ne priznaje Tribunal i da stoga neće poštivati nalog te da će nakon zahtjeva objaviti posebno izdanje lista kako bi imao kompletan svjedokov iskaz.

Svjedoci su zaštićeni a objava njihova identiteta se tretira kao težak prekršaj i za sobom povlači do sedam godina zatvora i do stotinu tisuća eura kazne, suci mogu odlučiti o kombinaciji ovih dviju kazni. Sudac je zatražio da mu se u toku od sedam dana dostave podaci o mjestu boravka otpuženih te da Tajništvo kaznenog suda uruči optužnice.

Ovaj se potez haaškog suda dovodi u vezu sa luxembourškim sastankom Unijine ad hoc skupine, glavne tužiteljice i hrvatskog izaslanstva.

XS
SM
MD
LG