Linkovi

Članovi američke Akademije znanosti govore o tome 'kako su postali znanstvenici'


Kada ih vidite na televiziji ili slušate na radiju, znanstvenici najčešće govore o najnovijim rezultatima svog znanstvenog rada. No, da bi saznali što se događalo prije nego što su došli do tih rezultata, poslušajte znanstvenike kako govore o svom radu i karijerama na našem Websiteu tjedna.

Saznati kako su neki vodeći znanstvenici razvili zanimanje za znanost i kako rade svoja istraživanja ponekad može biti jednako zanimljivo kao i čuti o njihovim najnovijim otkrićima. Nacionalna akademija znanosti prikupila je na jednom mjestu snimke dužih razgovora s nekima od američkih najpoznatijih znanstvenika, a to mjesto je website s adresom: nationalacademies.org/interviews.

Direktor akademijinog ureda za odnose s javnošću Bill Skane objašnjava: "Radi se o nizu intervjua s istaknutim znanstvenicima i istraživačima na raznima poljima znanosti. Svrha prikupljanja tih intervjua na jednom mjestu i njihovog objavljivanja na internetu je pružanje dubljeg uvida u ono što ti znanstvenici rade, uz više potankosti o njihovim karijerama, kako su dospjeli tu gdje jesu."

Nacionalna akademija znanosti, koja američku vladu savjetuje o znanstvenim pitanjima, među svojih gotovo dvije tisuće članova ubraja i mnoge od vodećih američkih znanstvenika. Među njima je i Susan Wessler, biljni genetičar, koja u svom intervjuu opisuje kako se odlučila za sveučilišnu karijeru. Pohađala je prestižnu Znanstvenu gimnaziju u njujorškom Bronxu i radila za jednog proizvođača odjeće, pišući reklame. Jednog dana, u podzemnoj željeznici, doživjela je – kako to sama naziva - praktički otkrovenje: "Shvatila sam odjednom da se svakog jutra vozim u podzemnoj željeznici s velikim brojem ljudi koji izgledaju vrlo uredno, pristojno i nasmiješeno; kada bih se vraćala kući, predvečer, svi su izgledali neuredno, isprljano i ljutito. Pomislila sam: ako je to stvarni život, onda ga ja ne želim. I tako, kako sam prošla kroz alternative, i odbacila ih, znala sam da je ovo što sada radim za mene mnogo, mnogo bolje."

To je jedan od dobrih načina – kako ističe Bill Skane – da se znanstvenicima da ljudsko lice: "Željeli smo ih portretirati kao stvarne ljude i ispričati njihove životne priče. Naravno da za to imamo vlastite dobre razloge: pokušavamo ukazati ljudima – posebice mladeži – što to znači biti znanstvenik, što znanstvenici rade. Posebice, u slučaju mladića i djevojaka, želimo im pokazati moguće uzore na koje bi mogli reagirati sa: gle, pa i ja bih rado to radio ili radila."

Ako i sami želite više saznati o životima i radu nekih vrlo istaknutih znanstvenika, odredište na internetu bi vam mogao biti Projekt InterViews Nacionalne akademije znanosti, na adresi nationalacademies.org/interviews.

XS
SM
MD
LG