Linkovi

Skuplji benzin, manje sladoleda


"Christian Science Monitor" iz Bostona piše da su cijene benzina na američkim crpkama počele svoj proljetni put naviše, koji će do svibnja dostići u prosjeku više od 2 i pol dolara po galonu, a u Kaliforniji vjerojatno i 3 dolara. Za vrijeme ljetne sezone, Amerikanci će trošiti mjesečno 5 milijardi dolara više na benzin nego što su to činili prošlog ljeta. Ekonomisti procjenjuju – kako piše bostonski list – da će to smanjiti ekonomsku aktivnost u zemlji, jer će građani imati manje novca za sladolede ili kino ulaznice. Ustvari, ankete među potrošačima pokazuju da se povjerenje potrošača u ekonomiju smanjuje jednakom brzinom kojom rastu cijene benzina.

U "Washington Postu" čitamo da se najnovija medicinska otkrića pretvaraju u biznis osobnih zdravstvenih prognoza. Kompanije poput, recimo Genelexa, koje su razvile laboratorijska testiranja DNK, gurnule su medicinsku znanost na polje koje su ranije zauzimali horoskopi ili, još ranije, hramovi rimskih i grčkih bogova: oni, naime, prognoziraju kakvo će biti nečije zdravstveno stanje za 5, 10, 20 ili više godina. Građanima koji u laboratorije pošalju brisove sluznice obraza ili kap krvi vraća se, kao odgovor, procjena njihove sklonosti ka dijabeteseu, bolestima jetre, grušanju krvi, demenciji, pa čak i alkoholizmu ili kockanju. Cijena testa – koja nije obuhvaćena zdravstvenim osiguranjem – uglavnom iznosi oko 400 dolara.

A, kad smo već na polju zdravstvenih prognoza, ne možemo ignorirati članak u "New York Timesu", koji kaže da silikonski umetci u ženskim dojkama imaju vrlo visoku stopu 'kvarenja'. Jedno izvješće američke vladine agencije za zdravstvo pokazuje da i do 93 posto silikonskih umetaka za dojke prsne unutar deset godina korištenja. Utješna činjenica za žene s takvim umetcima jest da one to često ne zamijete s obzirom da silikonska masa ne bude apsorbirana. Međutim, neke ranije studije su ukazivale da takvi umetci mogu izazvati niz autoimunih bolesti. Novija istraživanja pokazuju da su posljedice pucanja umetaka najčešće lokalizirane, u vidu infekcija, boli i ožiljaka.

XS
SM
MD
LG