Linkovi

Američka vlada objavila novu prehrambenu piramidu


Uz veliku pažnju javnosti i medija, američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je novu prehrambenu piramidu u najnovijem pokušaju vlade da Amerikancima pomogne u stjecanju zdravijih prehrambenih navika. No, kritičari kažu da javnosti treba mnogo više od grafičkih simbola za promicanje bolje prehrane.

Nova prehrambena piramida temelji se na nutritivnim smjernicama, objavljenim početkom ove godine. Ministar poljoprivrede Mike Johanns kaže da je to prvo veliko osvježavanje grafičke metode prikazivanja zdrave prehrane otokako je započela prva nutricionistička kampanja, 1992. godine. Problem s prvotnom prehrambenom piramidom, kako kaže ministar Johanns, krio se u činjenici da je premali broj Amerikanaca pratio te prehrambene upute.

"Misleći na takvo stanje stvari, postalo nam je jasno da moramo mnogo bolje iskomunicirati svoje prehrambene poruke tako da bi Amerikanci točno razumjeli kako početi u pozitivnom smislu mijenjati svoje prehrambene navike i način života. Uz to, naravno, i znanost se značajno promijenila od 1992, nova istraživanja rezultirala su novim saznanjima o nutritivnom sadržaju nekih prehrambenih proizvoda, o prehrambenim navikama i sličnom," rekao je ministar.

Novi dizajn prehrambene piramide napušta stari koncept prehrambenih grupa koje leže horizontalno jedna povrh druge. Umjesto toga, srodni se prehrambeni proizvodi, poput klinova različite širine, protežu od baze do vrha piramide. Na jednoj strani piramide, ljudska figura se penje stepenicama prema vrhu, ukazujući, po prvi put, na važnost tjelovježbe. U skladu s novim medijima komuniciranja, korisnicima se nudi interaktivni web sajt, nazvan MyPyramid.gov. Kada utipkaju svoju dob, spol, visinu i težinu, te dnevnu razinu fizičke aktivnosti, korisnicima se, kako kaže ministar Johanns, nudi individualizirani skup savjeta. "Pokazat će im se piramida koja je točno proračunata za njih, s individualiziranim preporukama o vrstama i količinama hrane za svaki dan," objasnio je.

Web sajt MyPyramid.gov uključuje i bazu podataka s 8 tisuća vrsta hrane i prehrambenih proizvoda, kao i 600 vrsta fizičkih aktivnosti. Manipulirajući tim podacima, korisnici mogu stvoriti osobni 'profil', te analizirati i pratiti napredak svoje dijete. Ovogodišnje prehrambene smjernice, na kojima se temelji nova prehrambena piramida, promiču korištenje integralnih žitarica umjesto prerađenog, očišćenog i poliranog zrnjevlja, te više voća, povrća, nemasnog mesa i mliječnih prerađevina s manjim postotkom masti, te znatno manje šećera

XS
SM
MD
LG