Linkovi

Bog, Darwin ili inteligentni dizajn?


Darwinova teorija evolucije obvezni je dio nastave znanosti u američkim javnim školama. No, znanstvena teorija o porijeklu vrsta dugo vremena ima protivnike među kreacionistima, onima koji vjeruju da je Bog stvorio život na Zemlji. Sada još jedna teorija stječe podršku kao mogući izazov podučavanju evolucije u američkim školama.

Američki ustav jamči odvajanje crkve od države. To znači da vjerska uvjerenja ne mogu biti podučavana u javnim školama.

"Možemo podučavati o religiji, prema Prvom amandmanu. Ne možemo, međutim, učiti nikakvu vjersku indoktrinaciju. Prema tome, možemo djeci govoriti o različitim vjerskim pogledima na postanak, na porijeklo čovjeka, ali, u nastavi znanosti, javne škole moraju podučavati znanost onako kako ju definira znanstvena zajednica." Tako kaže Charles Haynes, pravni stručnjak u Centru za Prvi amandman, u Arlingtonu, pokraj Washingtona. On kaže da program nastave u tipičnoj američkoj srednjoj školi uključuje i teoriju evolucije Charlesa Darwina, koja se temelji na tvrdnji da su živa bića nastala biološkim procesima promjena uobličenim prirodnim odabirom.

Mnogi Amerikanci, koji vjeruju da je Bog stvorio život, protive se da njihova djeca uče evoluciju. Pedagozi često pokleknu pred njihovim pritiscima, kaže David Jackson, profesor pedagogije znanosti na Sveučilištu Georgije, i sam bivši nastavnik u srednjoj školi. "U nekim školskim okruzima u Sjedinjenim Državama – vjerojatno većinom ,ali ne i samo u južnim državama – dosta se često događa da se evoluciji ili pridaje mali značaj ili ju se uopće ne podučava. Ili, pak, se vjerske ideje prezentiraju paralelno sa znanstvenim idejama u nastavi znanosti, premda službenim programom nastave to nije tako predviđeno."

Primjerice, godine 2002, škole u okrugu Cobb, predgrađu Atlante, dodale su posebno tiskanu bilješku uz tekst udžbenika biologije u kojemu se, između ostaloga, kaže: "Evolucija je teorija, a ne činjenica o postanku živih bića." Ovaj mjesec, jedan je savezni sud odredio uklanjanje tih bilješki, kao protivnih ustavu, ali, sigurno je da će na odluku biti uložene žalbe, kaže profesor Jackson. Slični su se sporovi dogodili i u 40 drugih saveznih država u posljednjem desetljeću.

Godine 1991, Phillip Johnson, umirovljeni profesor prava, objavio je knjigu naslovljenu "Suđenje Darwinu", u kojoj tvrdi da složeni oblici života ne mogu biti rezultat samo prirodnog procesa. "Temeljna jedinica života, stanica, nije – kao što se vjerovalo u vrijeme Darwina – jednostavna hrpica želatinozne mase koja je lagano mogla nastati u mulju na dnu mora," tvrdi profesor Johnson.

Knjiga profesora Johnsona oživila je staru tvrdnju da, u najmanju ruku, neki oblici života moraju biti rezultat namjernog inteligentnog dizajna, a ne samo nasumičnog prirodnog odabira, kako ukazuje evolucija. Kreacionisti su prigrlili tu teoriju, jer ona postulira da iza inteligentnog dizajna stoji inteligentni stvoritelj, odnosno – Bog. A, ukoliko znanost to može dokazati, nema razloga da se to ne može podučavati u školama.

Institut Discovery, u Seattleu, privatna istraživačka organizacija, sponzorira znanstvenike koji tragaju za načinima koji bi odredili jesu li neki oblici života mogli biti proizvod inteligencije radije nego evolucije. Jedan od direktora tog instituta je John West: "Dio istraživanja koja su u tijeku posvećen je provjeravanju kombinacija ishoda nastalih kad se udruže šansa za nastanak s odabirom na temelju neophodnosti, plus nasumična mutacija. Kolika je vjerojatnost da bi to sve zajedno moglo stvoriti žive sustave kakve danas vidimo."

Neke škole već su teoriju inteligentnog dizajna dodale u svoj program nastave znanosti, a druge su pod jakim pritiskom da to učine. Izvan Sjedinjenih Država, mnoge čudi da se takva kontroverza oko nastave evolucije događa u znanstveno i tehnološki najnaprednijoj zemlji u svijetu. No, suprotno od mnogih drugih zemalja, roditelji u Sjedinjenim Državama imaju stvarni utjecaj na ono što njihova djeca uče u školi i što se nalazi u udžbenicima. To je dio demokracije, kaže Charles Haynes, dodajući da demokracija, isto tako, znači i poštivanje ustava. A, njegov je važan dio upravo odvajanje crkve od države.

XS
SM
MD
LG