Linkovi

Potraga za novim učiteljima - među gimnazijalcima!


Škole u američkim gradovima već godinama se nose s problemom nedovoljnog broja učitelja. 50 posto novih učitelja u mnogim urbanim školskim središtima daje otkaz već nakon treće godine posla. Zbog takvog trenda škole pokušavaju pronaći nove načine kako da zaposle i zadrže učitelje. No, kako privući ljude da rade u profesiji koja se često smatra nedovoljno uvaženom i nedovoljno plaćenom?

U okrugu Broward, na jugu Floride, vjeruju da imaju odgovor. Ako se njihov pristup pokaže uspješnim, školski dužnosnici tog okruga nadaju se da će njihov model postati nacionalni obrazac za rješavanje problema nedostatka učitelja. S Floride se javlja Dan Grech.

Učiteljica, Miss Johnson, pita razred 7-godišnjaka da definiraju zlatno pravilo. U početku nitko se ne javlja, a potom…. Jedan učenik kaže da zlatno pravilo glasi: 'uvijek se odnosi prema drugima onako kako bi htio da se druugi ophode prema tebi'.

Svatko tko bi vidio učiteljicu Jewel Johnson kako predaje bio bi impresioniran načinom na koji je privukla pažnju učenika. Ono što je možda manje uočljivo je činjenica da Miss Johnson ima svega 18 godina. Jewel Johnson predaje u sklopu programa kojim se želi uvježbati učitelje dok su još tinejdžeri. Zajedno s pohađanjem srednje škole jednom tjedno Jewel odlazi predavati u osnovnu školu, a u sklopu spomenutog programa obećala je da će se vratiti podučavanju djece u svom rodnom gradu nakon što diplomira na fakultetu.

Direktorica programa Sarah Rogers pojašnjava što će Jewell i njene kolege iz programa dobiti zauzvrat. "Nudimo im financiranje školovanja na fakultetu. Ne znam da bilo tko drugi u zemlji ima takvu ponudu."

Školski savjet okruga Broward pokrenuo je program 2001. godine sa školarinom od 25 tisuća dolara. Taj program trenutno nudi pet srednjih škola, a plan je da se vremenom dođe do toga da godišnje diplomira 150 budućih učitelja. Prvi polaznici upravo dovršavaju prvu godinu fakulteta. Neki kritičari dovode u pitanje namjeru angažiranja tako mladih učitelja. No Sara Rogers kaže da je to najbolji način da se mladi učitelji pripreme za ono što ih čeka kasnije. Većina učitelja polaznika programa nemaju priliku samostalno voditi nastavu sve dok ne dođu nadomak diplomiranja. To im ne daje dosta vremena da se prilagode realnostima života u razredu.

U školi North Fork Elementary koordinatorica Malease Berg gleda kroz zatamnjeno staklo kako Jewel Johnson radi s učenicima. Ona je zadužena za praćenje napretka mladih učitelja. "Jewel je divna djevojka, uspostavila je odličnu komunikaciju s učenicima. Privukla je njihovu pozornost i dobro radi ono što treba. Jasno se izražava, dobro se drži pred učenicima. Mislim da je odlična."

Školski dužnosnici se nadaju da će rano angažiranje učenika za posao učitelja u školama dovesti do uklanjanja svojevrsnog "kulturnog šoka" koji navodi mnoge učitelje početnike da odustanu od te profesije. U međuvremenu, dužnosnici okruga Broward započeli su podučavati druge gradske školske vlasti drugdje u Sjedinjenim Državama o najboljim načinima angažiranja mladih budućih učitelja.

XS
SM
MD
LG