Linkovi

Useljenički boom - u školama u Chicagu rade učitelji iz 31 zemlje (15/8/01) - 2001-08-15


Useljenici, i legalni i ilegalni, u Sjedinjenim Državama predstavljaju oko 13 posto radno sposobnog stanovništva. U Americi toliko useljenika nije bilo u posljednjih 70 godina.

Useljenike se može pronaći i u tvrtkama visoke tehnologije, i u bolnicama, i na sveučilištima. Također, može ih se pronaći kako rade na slabije plaćenim radnim mjestima: u klaonicama, u restoranima te na farmama. Američka industrija kao da ih se ne može zasititi.

Hotelijeri traže povećanje useljeničkih kvota

John Gay radi za Udrugu američkih hotelijera, koja je – zajedno s nizom drugih profesionalnih udruga – zatražila od Kongresa da se povećaju useljeničke kvote. “Organizirali smo se prije dvije godine zbog toga što ne možemo pronaći zaposlenike, pogotovo one s nižom stručnom spremom. Iste probleme kao hoteli i restorani, imaju i građevinske tvrtke, starački domovi, te zdravstvene ustanove” – kaže gospodin Gay.

Američke bolnice sve češće zapošljavaju medicinske sestre s Filipina. U tekstilnim tvornicama sve je više radnika iz Središnje Amerike. Rudarska industrija, koja proživljavaju neku vrst renesanse, počela je upošljavati rudare iz Ukrajine.

"Želimo privući talentirane ljude sa svih strana svijeta"

Školski sistem grada Chicaga prije dvije godine počeo je u inozemstvu tražiti nastavnike matematike i drugih prirodnih znanosti. Glasnogovornica čikaškog školskog sustava Sandra Kramer objašnjava: “Čelnik našeg školskog okruga odlučio je da ćemo učitelje tražiti u inozemstvu, ako ih ne možemo pronaći u Americi. Pokrenuli smo program kojim želimo privući talentirane ljude sa svih strana svijeta.”

Učitelji u Chicagu dolaze iz čak 31 zemlje, sa gotovo svih kontinenata. Chicago su u tome počeli slijediti i drugi školski okruzi, kaže gospođa Kramer: “Imamo učenike koji u životu nisu sreli čovjeka koji živi izvan njihova susjedstva ili gradske četvrti, a da ne govorimo o strancima, ljudima iz recimo Danske ili Senegala... Za njih je to vrlo zanimljiva promjena.”

Nestašica radne snage na kraju desetljeća

John Gay, iz američke Udruge hotelijera, prognozira da će Sjedinjene Države pojačavati napore da privuku što veći broj useljenika: “S demografske točke, prve generacije rođene nakon Drugog svjetskog rata uskoro će početi odlaziti u mirovinu. Hotele će to pogoditi na dva načina: bit će manje potencijalnih uposlenika, a više turista, jer umirovljenici dosta putuju. Isto tako, povećat će se potreba za zdravstvenim uslugama, odnosno uslugama umirovljeničkih domova.”

Savezna vlada slaže se s tom procjenom. Statistike Ministarstva rada prognoziraju da će krajem ovog desetljeća na tržištu radne snage vladati razmjerno velika nestašica: nedostajat će, naime, čak pet milijuna uposlenika.

XS
SM
MD
LG