Linkovi

UN: Globalno zatopljavanje prijeti glađu


Ujedinjeni narodi upozoravaju da globalno zatopljavanje prijeti porastom gladi u svijetu, jer dovodi do smanjivanja obradivih površina u zemljama u razvoju.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), 65 zemalja u razvoju moglo bi izgubiti gotovo 300 milijuna tona potencijalnog uzgoja žitarica zbog klimatskih promjena. U najnovijem izvještaju ove agencije Ujedinjenih naroda, klimatske promjene najteže će pogoditi supsaharsku Afriku. Prema izvještaju, sjeverne industrijalizirane zemlje bi zbog klimatskih promjena čak mogle povećati poljoprivrednu proizvodnju.

Mnogi znanstvenici strahuju da bi porast temperature, koji se prvenstveno pripisuje stakleničkim plinovima od sagorijevanja fosilnih goriva, mogao dovesti do otapanja polarnih ledenih kapa, do porasta razine mora za gotovo jedan metar do kraja stoljeća, te do sve više poplava, suša i oluja. Zbog globalnog zatopljavanja sve više zemljišta u zemljama u razvoju klasificirano je kao "suho". U Africi, ovakvog tipa zemljišta moglo bi do 2008. biti i 90 milijuna hektara više nego danas, što je površina četiri puta veća od površine Britanije.

XS
SM
MD
LG