Linkovi

Znanstvenici: Globalno zatopljavanje ne može se zaustaviti


Čak i kada bi ljudi sutra prestali ispuštati ugljični dioksid i druge plinove koji zagađuju okoliš, globalno zatopljavanje bi se nastavilo pogoršavati – izvijestile su dvije ekipe znanstvenika.

Znanstvenici predviđaju da će razina mora nastaviti rasti, što će pogoršati eroziju obalnih područja izazvanu izuzetno visokim plimama i plimnim valovima, te da će valovi vrućine i oluje postajati sve gori. "Čak i kada bismo stabilizirali koncentraciju stakleničkih plinova, klima bi se nastavila zatopljavati," upozorava Geral Meehl iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Coloradu, koji je predvodio jednu od dvije ekipe znanstvenika.

Meelhova ekipa provela je dvije kompjutorske simulacije klimatskih promjena, za koje su superkompjutorima trebali mjeseci. Znanstvenici su na temelju simulacija razradili tri scenarija za 21. stoljeće. Jedan kreće od pretpostavke da se ispuštanje stakleničkih plinova stabiliziralo u 2000. Čak i prema tom optimističnom scenariju, kažu znanstvenici, globalne temperature trebale bi porasti za dodatnih 0,5 stupnjeva Celzijevih.

Stručnjaci kažu da je razina mora u prethodnom stoljeću porasla za gotovo deset centimetara, te da bi mogla porasti za dodatnih 10 do 50 centimetara u ovom stoljeću.

XS
SM
MD
LG