Linkovi

Washington: Zastupnički dom podržao proširenje istraživanja na matičnim stanicama


Zastupnički dom Kongresa usvojio je zakonski prijedlog o proširenju financiranja istraživanja na embrijskim matičnim stanicama iz proračuna savezne vlade. Zastupnici su podržali ovu mjeru, samo nekoliko dana nakon što su južnokorejski znanstvenici izvijestili o novoj prekretnici u istraživanjima na matičnim stanicama, što je, prema riječima zakonodavaca, pokazalo potrebu da se takva istraživanja intenziviraju u Sjedinjenim Državama.

Istraživanja na matičnim stanicama predstavljaju jedno od najtežih pitanja o kojima Kongres raspravlja. Pristaše proširenja saveznog financiranja takvih istraživanja, koja uključuju dodatne linije ljudskih matičnih stanica, kažu da bi ublažavanje prepreka širim istraživanjima matičnih stanica pomoglo u pronalaženju lijekova za bolesti kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest, te rak i druge bolesti.

Protivnici svoje argumente temelje na moralnim načelima, tvrdeći da oni koji traže vladina sredstva za istraživanja na embrijskim matičnim stanicama traže od milijuna poreznih obveznika da podrže nešto što smatraju moralno neprihvatljivim. Oni također tvrde da pristaše takvih istraživanja preuveličavaju njihove potencijalne dobrobiti.

Od dva prijedloga o kojima je Kongres jučer raspravljao, jedan bi omogućio znanstvenicima pristup novim linijama matičnih stanica iz klinika za umjetnu oplodnju uz odobrenje donora. Republikanac Michael Castle založio se za svoj prijedlog, koji, ukoliko ga Kongres usvoji, ukinuo predsjednikovu zabranu novih istraživanja, financiranih iz saveznog proračuna, koja podrazumijevaju uništavanje ljudskih embrija. "Ovo nije trenutak kada treba dozvoliti kvazi-znanosti ili ideologiji da se ispriječe na putu ono što treba narodu ove zemlje i svijeta. Istraživanja na embrijskim matičnim stanicama mogla bi biti od pomoći za 110 milijuna stanovnika ove zemlje," kazao je Castle.

S druge strane, zastupnik Mike Pence izrazio je snažno protivljenje korištenju vladinih sredstava za proširivanje istraživanja. "Mislim da je moralno neprihvatljivo uništavati ljudske embrije za potrebe istraživanja, ali vjerujem da je dvostruko moralno neprihvatljivo natjerati milijune pro-life Amerikanaca da gledaju kako se njihovi porezni dolari koriste za moralno uvredljiva istraživanja," rekao je Pence.

Pristaše usvojenog zakonskog prijedloga, poput demokrata Dana Coopera, ukazivali su da Sjedinjene Države počinju zaostajati u istraživanjima na matičnim stanicama. "Ta istraživanja trebaju se provoditi uz podršku savezne vlade, i to ovdje u Americi. Južnokorejci su upravo objavili da su postigli veliki napredak u tim istraživanjima. Zar ćemo mi naše voljene slati u inozemstvo da bi mogli imati koristi od takvih istraživanja?," upitao se Cooper.

Predsjednik Bush je 2001. odlučio da savezno financirana istraživanja treba ograničiti na postojećih 78 linija matičnih stanica, te je zaprijetio da će uložiti veto na bilo koji zakonski prijedlog koji ne bi bio u skladu s njegovom odlukom. Oglušujući se na predsjednikove riječi, zastupnici su također usvojili drugi prijedlog koji predviđa proširenje istraživanja na matične stanice iz pupkovine.

XS
SM
MD
LG