Linkovi

Znanstvenici stvorili matične stanice 'po mjeri' pacijenta


Južnokorejski znanstvenici, koji su prošle godine stvorili prve klonirane ljudske embrije, priopćili su da su razvili metodu za stvaranje stanica "po mjeri" za bolesne ili ozlijeđene pacijente. Znanstvenici kažu da su uklonili jezgru zdrave ljudske jajčane stanice i zamijenili je jezgrom stanice kože pacijenta.

Tako su uspjeli uzgojiti matične stanice, koje su genetski identične stanicama pacijenta. Matične stanice mogu se razviti u stanice različitih tkiva. Znanstvenici se nadaju da će se matične stanice jednog dana koristiti za stvaranje zdravog zamjenskog tkiva za pacijente koji su bolesni ili ozlijeđeni. Kritičari ovog procesa kažu da bi nova tehnika mogla dovesti znanstvenike bliže kloniranju ljudskih bića, koje smatraju neetičkim.

Ukoliko se ovaj proces uspješno ponovi u drugim laboratorijima, znanstvenici kažu da bi mogli stvoriti linije matičnih stanica za tkivo koje bi se moglo presađivati bez straha od odbacivanja. Takve linije matičnih stanica mogle bi se, na primjer, koristiti za stvaranje novih srčanih mišića nakon srčanog napada ili za novo moždano tkivo za žrtve moždanog udara. Znanstvenici se također nadaju da će razviti linije matičnih stanica za proučavanje raznih oblika raka i genetskih bolesti, kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

XS
SM
MD
LG