Linkovi

Matične stanice oporavljaju oštećenu jetru (3/6/04) - 2004-06-02


Kad se nađu izložene oštećenom tkivu jetre, matične stanice koštane srži vrlo se brzo mogu preobraziti u zdrave jetrene stanice i pomoći u oporavku tog oboljelog organa, pokazuje novo istraživanje znanstvenika Centra za rak Kimmel, Sveučilišta Johns Hopkins.

U kulturi tkiva laboratorijskih miševa, znanstvenici su otkrili da se matične stanice, u prisutnosti stanica oštećene jetre, razvijaju u jetrene stanice već za sedam sati. Isto je tako zabilježeno da matične stanice, koje su bile transplantirane miševima s oštećenom jetrom, pomažu u obnavljanju jetrenih funkcija za 2-7 dana. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u lipanjskom broju časopisa "Nature Cell Biology".

Matične stanice koštane srži - poznate i kao krvotvorne matične stanice - odlikuju se sposobnošću diferencijacije i razvitka u sve druge krvne stanice, kao i stanice koštane srži. Među znanstvenicima se vodila raspra oko sposobnosti tih stanica da se diferenciraju i u stanice drugih vrsta tkiva, poput, recimo, jetrenih stanica. Neke studije ukazuju da se matične stanice koštane srži stapaju sa stanicama drugih vrsta, preuzimajući njihove osobine. U ovoj najnovijoj studiji, međutim, potanke mikroskopske analize i drugi testovi pokazali su da se stanice ne stapaju, nego, vjerojatno, reagiraju na 'mikroekološke' signale postojećih jetrenih stanica, koje potiču njihovu diferencijaciju i razvitak u iste takve, ali zdrave, jetrene stanice.

XS
SM
MD
LG