Linkovi

Matičnim stanicama protiv urođenih srčanih mana (14/10/04) - 2004-10-13


Jednog dana, srce s greškom bit će moguće popraviti - i to doslovno. Znanstvenici su otkrili način popravljanja urođenih srčanih mana pomoću embrijskih matičnih stanica još i prije nego što beba s manom bude rođena. Doduše, za sada, ta je beba - laboratorijski miš.

Znanstvenicima je poznata mogućnost da se matične stanice može navesti na rast i razvitak u bilo koju vrstu tjelesnih stanica, kako bi zamijenile oboljelo tkivo, te tako potencijalno izliječile oboljele od čitavog niza bolesti. No, do sada, nije bio postignut značajniji uspjeh s primjenom tog znanja. Novo istraživanje u Centru za rak Sloan Kettering, u New Yorku, unosi prekretnicu u uporabi embrijskih matičnih stanica za liječenje urođenih srčanih bolesti. Ubrizgane u krvni optok trudne mišice, matične stanice su popravile urođeno oštećenje na srcu njihovih potomaka. Dok su neliječeni novorođeni miševi - svi s urođenim defektom srčane pregrade - umirali u roku od nekoliko dana, liječeni su bili rođeni s potpuno zdravim srcem. Voditelj istraživanja Diego Fraidenraich kaže da su znanstvenici nisu očekivali takve rezultate.

"To nam je pokazalo novo, neočekivano djelovanje embrijskih matičnih stanica. Za nas je to vrlo uzbudljivo, jer se ne radi samo o stanicama, nego o nositeljima bioloških funkcija koje mogu ispraviti oštećeno tkivo koje se nalazi u okolini oštećenih stanica," kaže Fraindenraich.

Kenneth Chien, direktor Instituta za molekularnu biologiju Sveučilišta Californije u San Diegu, smatra da rad znanstvenika Centra za rak Sloan Kettering dovodi istraživanja terapije matičnim stanicama na novu, višu razinu.

"Za znanstvenike, to je iznimno važno otkriće. Regenerativna medicina prvenstveno je embrijske matične stanice smatrala alatkom za obnovu degeneriranih organskih sustava. Dakle, u slučaju srčanih bolesti, koristile bi se srčane matične stanice; kod degenrativnih bolesti mozga, koristile bi se neuralne matične stanice. Sada nam se otvara potpuno novo polje istraživanja, i to ne samo u terapiji, nego i u identificiranju bolesti," izjavio je.

Kako kaže dr. Chien, embrijske matične stanice izlučuju različite faktore rasta, ovisno o organu koji im je cilj popravka. Upravo ta njihova osobina mogla bi pomoći u inicijalnoj identifikaciji poremećaja ili oštećenja, posebice udružena s najnovijim metodama genetike. Stručnjaci, međutim, kažu da nas od terapije ljudskih embrija dijeli još najmanje desetak godina.

XS
SM
MD
LG