Linkovi

Američki čelnici o iranskom nuklarnom programu (8/2/05) - 2005-02-07


Demokratski i republikanski dužnosnici u Sjedinjenim Državama slažu se da Iran mora odustati od pokušaja da nabavi ili razvije nuklearno oružje.

Senator Joseph Biden je najviše rangirani demokratski član senatskog Odbora za vanjsku politiku. Senator Biden se nedavno sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Kamalom Kharrazijem tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarsku. Prema novinskim izvješćima, Biden je rekao Kharraziju da i liberalni i konzervativni američki političari vjeruju "da nije u interesu Amerike da Iran nabavi nuklearne kapacitete i tehnologiju za proizvodnju raketa srednjeg ili velikog dometa."

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da su Sjedinjene Države u bliskom kontaktu s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i Europskom unijom, te da svi imaju istu poruku za iransku vladu.

"Iran ne može biti dio međunarodnog sustava i istovremeno pokušavati razviti nuklearno oružje. Ukoliko Iran nabavi nuklearno oružje, postat će, naravno, faktor nestabilnosti u regiji. Ukoliko Iran nabavi nuklearno oružje koje će moći upotrijebiti, sve će biti moguće. Zato smo toliko koncentrirani na diplomaciju i na ujedinjavanje svijeta oko tog pitanja; zato želimo da Rusi i drugi shvate da čak i civilno nuklearno angažiranje, odnosno suradnja s Irancima na civilnim nuklearnim programima, može potencijalno dovesti do širenja nuklearnog oružja."

Iran je sredinom studenoga prošle godine pristao obustaviti sve aktivnosti na obogaćivanju urana i preradi nuklearnih materijala, dok s Francuskom, Njemačkom i Britanijom pregovara o dugoročnom sporazumu o svojem nuklearnom programu. Međutim, Iran je kasnije najavio da bi za nekoliko mjeseci mogao ponovno početi s obogaćivanjem urana. Obogaćeni uran jedan je od ključnih elemenata u proizvodnji nuklearnog oružja. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da Sjedinjene Države podržavaju napore Francuske, Njemačke i Britanije. "Nema sumnje da podržavamo ovo diplomatsko rješenje" - rekao je Boucher, dodajući: "Predsjednik Bush je to jasno dao do znanja. No, istovremeno, niti u jednoj situaciji nećemo s dnevnog reda skinuti druge opcije."

XS
SM
MD
LG