Linkovi

Demokrati protiv imenovanja Boltona za veleposlanika u UN-u


Senatski Odbor za međunarodne odnose danas nastavlja slušati svjedočenja u procesu potvrde imenovanja Johna Boltona za američkog veleposlanika u Sjedinjenim Državama. Tijekom prvog dana svjedočenja, senatski demokrati su izrazili zabrinutost zbog Boltonovih tvrdolinijaških stavova i njegovih ranijih kritika na račun svjetske organizacije.

Tijekom cjelodnevnog svjedočenja pred senatskim Odborom za međunarodne odnose, demokrati su isticali ranije Boltonove kritike Ujedinjenih naroda, koje je nazvao korumpiranim i irelevantnim. Senator Joe Biden, najviše rangirani demokrat u odboru, kazao je: "Iskreno govoreći, čudi me da kandidat uopće želi taj posao, s obzirom na sve negativne stvari koje je rekao o Ujedinjenim narodima."

Senator Biden je dodao da Sjedinjene Države trebaju u New Yorku nekoga tko pozna Ujedinjene narode i koji će promicati reforme, a ne nekoga koga nitko neće slušati. Bolton, bivši dužnosnik State Departmenta zadužen za kontrolu naoružanja, svojedobno je izjavio da su Ujedinjeni narodi "skrenuli s pravog puta". Također je kazao da institucije Ujedinjenih naroda treba ojačati, te da svjetsko tijelo treba učiniti više da bi se spriječilo širenje oružja za masovno uništavanje, te da mora raditi više na borbi protiv terorizma i saniranju humanitarnih kriza.

Članovi Odbora, uključujući i republikance, postavljali su Boltonu oštro sročena pitanja o njegovim političkim stavovima. Najviše pitanja odnosilo se na optužbe da je Bolton pokušao smijeniti dva obavještajna analitičara koji se nisu složili s njegovom ocjenom da Kuba ima zabranjeno oružje. Demokrat Christopher Dodd izjavio je da su te optužbe zabrinjavajuće, pogotovo s obzirom na činjenicu da je bivši državni tajnik Colin Powell održao govor u Ujedinjenim narodima o iračkom oružju za masovno uništavanje na temelju obavještajnih podataka koji su se kasnije pokazali netočni.

"Evo što mene smeta. Kada je državni tajnik otišao u Ujedinjene narode da bi iznio naše razloge za uvjerenje da Irak ima zabranjeno oružje, raspolagao je lošim informacijama. To nam je nanijelo veliku štetu. Ukoliko je točno da ste pokušali ukloniti analitičara jer se niste slagali s njegovim zaključcima, to će nam nanijeti dodatnu štetu u Ujedinjenim narodima," kazao je Dodd. Bolton je na to odgovorio: "Dozvolite da odgovorim - Nikada nisam učinio ništa u vezi sa stavovima tog analitičara. Ništa."

Bolton je ipak priznao da je pokušao premjestiti tog analitičara na druge poslove, ali je dodao da to nije imalo veze s političkim razilaženjima. Sa svoje strane, republikanci, koji kontroliraju Senat, odbacuju ovu kontroverzu i tvrde da će Bolton biti odlučan reformator, koji će predvoditi promjene u Ujedinjenim narodima, nakon skandala oko korupcije u UN-ovom programu "Nafta za hranu".

Senator George Allen je kazao: "Mislim da je predsjednik, odabravši Vas, gospodine Boltone, odabrao savršenu osobu za taj posao."

Vjeruje se da će senatski Odbor glasati o nominaciji Johna Boltona za veleposlanika u svjetskoj organizaciji tijekom tjedna.

XS
SM
MD
LG