Linkovi

Bush održao rijetku tiskovnu konferenciju


Predsjednik Bush održao je rijetku službenu tiskovnu konferenciju, na kojoj se usredotočio prvenstveno na dva unutarnjopolitička pitanja. No, također je govorio o Iraku, Sjevernoj Koreji i drugim međunarodnim temama.

Predsjednik Bush je započeo tiskovnu konferenciju izjavom o dva pitanja koja dominiraju medijima u Sjedinjenim Državama – porastom cijena nafte i budućnošću državnog mirovinskog sustava. Predsjednikova dvomjesečna kampanja usmjerena na zadobivanje podrške za reformu tog sustava nije naišla na širi odziv u javnosti. Stoga je iskoristio sinoćnju tiskovnu konferenciju da bi ponovno iznio svoje razloge za provođenje reformi. "Mirovinski sustav mnogima znači mnogo. Mirovinski sustav je sigurnosna mreža koja milijunima Amerikanaca u mirovini omogućuje da žive spokojno i dostojanstveno. No, u toj mreži postoji rupa," rekao je.

Debata o mirovinskom sustavu uskoro će se preseliti u Kongres, koji već radi na novoj predsjednikovoj energetskoj politici. Predsjednik je pozvao zakonodavce da ostave politiku po strani, rekavši da američki narod već predugo čeka akciju.

U vanjskopolitičkom dijelu konferencije, prvo se pitanje odnosilo na porast nasilja u Iraku. Predsjednik Bush je kazao da u Iraku još ima onih koji se opiru prijelazu na demokraciju. No, dodao je da se ostvaruje napredak u pripremanju Iračana da preuzmu veću kontrolu nad vlastitom sigurnošću, rekavši da su američki generali na terenu optimistični u pogledu obuke i regrutiranja iračkih snaga.

Na pitanje – da li angažman tako velikog broja američkih vojnika u Iraku otežava Americi reagiranje na druge krize u svijetu, kao što je pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa, predsjednik je kazao da su mu visoki vojni dužnosnici pružili uvjeravanja da su američke snage sada dovoljno snažne. Također je naglasio važnost nastavka multilateralnih diplomatskih napora u odnosima sa Sjevernom Korejom. Sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Ila nazvao je opasnim čovjekom, dodavši da je najbolji pristup – diplomatska akcija s konsenzusom.

Predsjednik Bush je također još jednom iskazao podršku svojem kandidatu za novog američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Johna Botlona. Naglasio je da se u ratu protiv terorizma postiže napredak, iako su novi vladini podaci pokazali da je prošle godine porastao broj terorističkih napada diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG