Linkovi

Kuda dalje nakon 99 dana mandata?


U jutrošnjem američkom tisku, najveću pažnju privlači jučerašnja tiskovna konferencija predsjednika Busha … 'Nakon 99 dana, gledanje odakle puše vjetar', naslov je komentara u listu "New York Times". Po tek četvrti puta za svojih predsjedničkih mandata, George Bush se latio vizualne i moralne snage tiskovne konferencije 'uživo' u Bijeloj kući, u najgledanijem večernjem terminu, kako bi pokazao da još uvijek može raditi ono isto što je činio kada bi mu na put stala velika oluja: napravio svoje vlastito vrijeme!

No, ovaj puta, piše njujorški list, niti jednosatna razmjena misli s novinarima nije atmosferu učinila manje oblačnom: male su šanse da je predsjednik ponovnim pozivanjem na reformiranje državnog mirovinskog sustava njegovim planom privatizacije imalo izmijenio trenutno zamrznute perspektive takvih reformi u Kongresu. Isto tako, on je priznao da nema nekog priručnog lakog i brzog rješenja za visoke cijene benzina, kao niti utvrđenog roka za dovođenje američkih postrojbi iz Iraka kući.

"Christian Science Monitor" smatra da predsjednik u javnosti održava image upornosti u promicanju vlastitih ideja i planova, dok, istodobno, Bijela kuća već razmatra gdje bi se u predsjednikovim planovima za reformu mirovinskog sustava moglo naći mjesta za kompromisna rješenja. No, ta rješenja, kako smatra bostonski list, neće biti dovoljna da bi osigurala pristanak demokrata, pa čak niti republikanaca kojima se ne sviđa predsjednikov plan. Monitor prognozira da u predsjednikovom drugom mandatu neće biti postignuto nikakvo zakonodavno rješenje za penzijski sustav.

Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" izvješćuje da su korumpirani djelatnici u službi za registraciju vozila, u saveznoj državi Floridi, prodali vozačke dozvole za više od dvije tisuće ljudi. Neke od tih dozvola su komercijalnog tipa i omogućuju vozačima da prevoze vrlo opasne kemikalije u najvećim teretnim kamionima na američkim cestama. Također, vozačke dozvole u Americi omogućuju prijelaz granica prema Meksiku i Kanadi, kao i avionske letove. USA Today podsjeća da su devetorica od 19 otmičara zrakoplova u terorističkim napadima na New York i Washington, u rujnu 2001, imala važeće vozačke dozvole iz Floride, a još su trojica imala druge identifikacijske isprave te savezne države.

XS
SM
MD
LG