Linkovi

Bush poziva Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte


Predsjednik Bush vrši pritisak na Saudijsku Arabiju da poveca proizvodnju nafte kako bi se smanjile cijene ove sirovine na svjetskom tržištu. Predsjednikovi savjetnici kažu da je tijekom razgovora izmedu predsjednika i saudijskog princa-prijestolonasljednika Abdullaha, na predsjednikovom rancu u Teksasu, ostvaren napredak.

Saudijski celnik posjecuje Teksas u trenutku dok cijene nafte na svjetskom tržištu vrtoglavo rastu, što izaziva sve vecu ogorcenost medu americkim potrošacima, koji traže hitne mjere da se taj rast zaustavi. Predsjednik je prije razgovora na svojem rancu jasno dao do znanja da ce Saudijsku Arabiju pozvati da poveca proizvodnju nafte. "Visoke cijene nafte negativno ce utjecati na gospodarstvo. Razgovarat cemo o tome, kao i o proizvodnim kapacitetima njegove zemlje," kazao je predsjedni.

Sjedinjene Države su najveci svjetski potrošac, a Saudijska Arabija je najveci svjetski proizvodac nafte. Iako americki dužnosnici priznaju da za aktualne visoke cijene nema brzog rješenja, ipak izražavaju zadovoljstvo planiranim saudijskim povecanjem proizvodnih kapaciteta s 11 na 12 milijuna barela dnevno do 2009.

Ipak, vanjskopoliticki savjetnik saudijske vlade Adel al-Jaber izjavio je da povecanje proizvodnje nece utjecati na cijene ukoliko se sirova nafta ne bude mogla rafinirati. "Bit ce svejedno hoce li Saudijska Arabija Sjedinjenim Državama poslati dnevno još milijun ili dva milijuna barela nafte. Ukoliko je ne možete rafinirati, necete imati benzina," rekao je al-Jaber.

Predsjednik Bush i princ Abdullah takoder su razgovarali o Iraku, mirovnom procesu na Srednjem istoku, ratu protiv terorizma i promicanju demokracije u regiji.

XS
SM
MD
LG