Linkovi

Američka javnost emocionalno reagira na vladin prijedlog o privatizaciji mirovinskog sustava


Prosvjedni skupovi, govori i svjedocenja u Kongresu oznacili su pocetak nove faze debate pune emocija o planu predsjednika Busha o provodenju dubokih reformi u državnom mirovinskom sustavu.

Protivnici predsjednikovog plana o djelomicnoj privatizaciji državnog mirovinskog sustava sastali su se pred sjedištem Kongresa u trenutku kada ankete pokazuju da vecina Amerikanaca ne podržava predsjednikove prijedloge. Prema anketi koju su proveli dnevnik "Washington Post" i televizijska mreža ABC, 45 posto ispitanika, odnosno, njih manje od polovine, podržava stvaranje privatnih mirovinskih štednih racuna preusmjeravanjem dijela poreza izdvojenih za mirovinski sustav.

Protivljenje predsjednikovom planu vidjelo se i na skupu pred Kongresom, na kojem su sudjelovali gotovo svi demokrati u Zastupnickom domu i Senat. Medu njima je bio i senator Richard Durbin koji je okupljene upitao: "Želite li svoju mirovinsku sigurnost predati u ruke Wall Streeta? Želite li odustati od garantiranih beneficija u korist riskantne privatizacije? Želite li opteretiti svoju i našu djecu dugom od pet bilijuna dolara?"

Nekoliko koraka dalje, republikanci u Zastupnickom domu napadali su "demagogiju demokrata". Clay Shaw, republikanac s Floride, objašnjava:"Demokrate ova tema zanima samo kada su ovdje televizijske kamere i kada mogu napadati republikance.. Republikanci žele nešto uciniti po tom pitanju, a demokrati nam se ne žele pridružiti. Više puta smo im pružali ruku, ali su nas uvijek odbijali."

Kongresmen Steny Hoyer, drugi po rangu demokrat u Zastupnickom domu, uputio je sljedecu poruku predsjedniku Bushu i republikancima: "Ukoliko predsjednik Sjedinjenih Država, u svojim nastojanjima da privatizira mirovinski sustav, misli da mi spavamo – prevario se."

Kriticari kažu da ce promjene koje predlaže predsjednik dovesti do daljnjeg rasta proracunskih manjkova, da ce povecati nacionalni dug i ostaviti milijune Amerikanaca daleko ranjivijima u dobi za mirovinu.

Demokrati su na nedavnom skupu u Washingtonu imali i posebno oružje – Jamesa Roosevelta, unuka predsjednika Franklina Roosevelta, koji je tridesetih godina prošlog stoljeca uveo državni mirovinski sustav. "Postigli smo veliki napredak, ljudi danas mogu racunati na sigurnu mirovinu i invalidninu, u slucaju ozljede. Njihova djeca i preživjeli clanovi obitelji takoder mogu racunati na pomoc ukoliko oni umru prerano. Za to se borimo i dalje" - rekao je James Roosevelt.

Republikanci optužuju demokrate za opstruiranje promjena. Tako misli i republikanac iz Wisconsina Paul Ryan. "Naši nas glasaci nisu poslali u Kongres da bismo samo sjedili i kritizirali. Poslali su nas u Kongres da bi tražili rješenja za najvece probleme koji se namecu našoj zemlji. A taj problem je danas – pitanje mirovinskog sustava."

Predsjednik Bush još nije Kongresu uputio svoj prijedlog reformi, izražavajuci nadu da ce sami zakonodavci formulirati – kako je rekao – odgovorno dvostranacko zakonsko rješenje.

XS
SM
MD
LG