Linkovi

Bushov plan o privatizaciji mirovinskog sustava podijelio i senatore


U "New York Timesu", pažnju privlači unutrašnjopolitička tema: senatski Odbor za financije planira se ovaj tjedan početi hvatati ukoštac s pitanjem reforme državnog sustava socijalne skrbi, odnosno mirovinskog minimuma koji jamči država. Ovaj odbor ponosi se dugom tradicijom postizanja nadstranačkih dogovora, sa članovima koji dijele dugogodišnja prijateljstva izvan stranačkih granica, i među kojima su neki od posljednjih centrista u Senatu. No, plan predsjednika Busha o privatiziranju državnog mirovinskog sustava mogao bi se pokazati teškim testom za ovaj odbor, piše njujorški list.

Naime, nakon više mjeseci političkih manevriranja, predsjednikove ka

Social Security cards
mpanje propagiranja, reklamiranja i ultimatuma, 20 članova ovog odbora izgleda jednako podijeljeno kao i čitav Senat oko pitanja sustava socijalne skrbi. Predsjedatelj odbora, senator Charles Grassley, iz Iowe, pomalo rezignirano je "Timesu" prokomentirao da većina članova odbora priželjkuje da to pitanje jednostavno 'čarobnim štapićem' nestane s američke političke scene.

O Senatu piše i "Washington Post", ali u drugom kontekstu. Uoči burnih rasprava o imenovanjima sudaca, pokazuje se da je velika većina građana nesklona promjenama u procedurama potvrde imenovanja u Senatu koje bi republikancima olakšale izglasavanje sudaca, a demokratima otežale blokiranje za njih nepoželjnih kandidata. Tako pokazuje istraživanje javnog mnijenja koje je proveo washingtonski list zajedno s televizijskom mrežom ABC. Isto ispitivanje pokazuje jak pad podrške javnosti za središnji element plana predsjednika Busha o reformi državnih mirovina: stvaranje privatnih mirovinskih računa, a i ocjene uspješnosti predsjednika niže su nego ranije, odražavajući rastući pesimizam oko američke ekonomije, te trajnu zabrinutost zbog američkog angažmana u Iraku. Isti nalaz pokazuje da 40 posto građana smatra da bi čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu, Tom DeLay, trebao dati ostavku zbog sve snažnijih upita o etičnosti nekih njegovih poteza.

Etičnošću u Kongresu bavi se i bostonski "Christian Science Monitor", koji podsjeća čitatelje da već 112 dana ne radi Odbor za etiku Zastupničkog doma Kongresa nakon što su republikanci jednostrano promijenili pravila rada tog odbora. Premda je članstvo u tom odboru nešto što si niti jedan kongresmen ne priželjkuje, nerad odbora postaje krizna točka za čelnike republikanaca u Zastupničkom domu. U prošlom sazivu Kongresa, taj je odbor – podsjeća "Monitor" – tri puta opomenuo DeLaya. U ovom sazivu – promijenjena su pravila.

XS
SM
MD
LG