Linkovi

Posljedice sve skuplje nafte po globalni gospodarski rast


Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC nedavno je povećala dnevne proizvodne kvote za pola milijuna barela. No, cijene nafte nastavile su vrtoglavo rasti. Analitičari kažu da će cijene nafte vjerojatno do daljnjega ostati visoke zbog sve veće potražnja za naftom u Kini, zajedno s ograničenim proizvodnim kapacitetima.

Početkom tjedna cijena sirove nafte u New Yorku ponovno je prešla 57 dolara po barelu. Neovisni trgovac naftom Daniel Dicker uspoređuje cijene nafte s lokomotivom izvan kontrole: "Trenutno ta lokomotiva ide punom parom i neće se naglo zaustaviti. Mislim da će cijena sirove nafte, barem još neko vrijeme, nastaviti rasti."

Što je uzrokovalo udvostručenje cijene nafte u zadnje dvije godine? Uz rat u Iraku, tu su bili nemiri u drugim zemljama-proizvođačima – točnije u Nigeriji i Venecueli. No, analitičari kažu da se ovaj trend ne može objasniti samo konfliktom i kaosom na svjetskoj sceni.

Umjesto toga, oni ističu dramatični porast potrošnje nafte u 2003. i 2004., koji se u tom razdoblju gotovo udvostručio u odnosu na prethodne godine. Manouchehr Takin, analitičar iz britanskog Centra za globalne energetske studije, ukazuje na jednu zemlju: "Glavna pokretačka sila porasta svjetske potražnje za naftom je porast uvoza nafte u Kinu."

Takin dodaje da je OPEC planirao proširenje proizvodnih kapaciteta na temelju ranijih prognoza koje su predvidjale sporiji rast potražnje od onog koji danas imamo. Zato danas samo tri od 11 zemalja članica OPEC-a – Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni arapski emirati – imaju potrebne kapaciteta za značajnije povećanje proizvodnje.

Kakve su posljedice povećanja cijena nafte? Ekonomist iz Instituta American Enterprise Desmond Lachman kaže da svako povećanje cijene od deset dolara po barelu smanjuje svjetski gospodarski rast za oko pola posto: "Nema sumnje da poskupljenje nafte negativno utječe na gospodarstvo svim glavnim industrijskim zemljama. Može se očekivati da će se, ukoliko takvo stanje potraje, gospodarski rast usporiti."

Ipak, Lachman dodaje da situacija nije tako crna, jer bi visoke cijene nafte mogle navesti proizvođače da prošire svoje kapacitete. No, analitičar Manochehr Takin kaže da je teško očekivati da će doći do znatnog povećanja eksploatacije nafte, zbog kojeg će tržište naglo zapljusnuti veliki val nafte.

Uz to, kaže Tekin, ne može se isključiti mogućnost da će OPEC ponovno potcijeniti buduću potražnju. Na kraju će, dodaje, potražnja ipak nadjačati ponudu: "Nafta je nenadomjestiv resurs. Na Zemlji postoje ograničene količine nafte. Naftu ne možemo uzgajati kao žito."

Analitičari kažu da se potražnja može smanjiti štednjom, koja će postajati sve privlačnija što cijene budu brže rasle. U Sjedinjenim Državama već se vide znaci da se ljudi okreću štednji. Primjerice, raste potražnja za hibridnim vozilima. Sa svoje strane, OPEC je najavio da želi cijene nafte zadržati u rasponu od 40 do 50 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG