Linkovi

Nafta ponovno preko 55 dolara po barelu (4/3/05) - 2005-03-04


Cijene sirove nafte su opet porasle do gotovo rekordnih iznosa – na preko 55 dolara po barelu. Samo u posljednjih mjeseca dana cijena nafte je porasla za 18 posto. Jučerašnji nagli skok djelomice se pripisuje i izjavi glavnog tajnika OPEC-a koji je rekao da je vjerojatnost da će barel poskupiti na 80 dolara u slijedeće dvije godine mala, ali je nije isključio.

Eksperti iz američke naftne industrije iskazuju zabrinutost zbog daljnjeg raskoraka između smanjenja zaliha derivata i povećanja zaliha neprerađene nafte. Rafinerije će se, zbog hladnog vremena, baviti proizvodnjom loživog ulja umjesto benzina za predstojeće ljetne mjesece. Neki stručnjaci predviđaju da će cijena od 60 dolara po barelu biti dostignuta vrlo skoro zbog – kako tvrde - vjerojatne nestašica benzina.

I, na kraju jedna vedra financijska vijest iz New Yorka. Tamošnja izložba "Vrata" u Central parku donijela je gradu 254 milijuna dolara. Toliko su – kako se procjenjuje – potrošili posjetitelji koji su došli pogledati instalaciju od 7 tisuća 503 komada tkanine boje šafrana koje su umjetnici Cristo i njegova supruga Jeanne-Claude postavili uzduž 23 milje puteva u parku. Instalaciju je pogledalo 4 milijuna ljudi, među njima milijun i pol gostiju izvan grada. Uobičajeno u ovo doba godine Central park posjeti 750 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG