Linkovi

Stručnjaci: Američko gospodarstvo osjetit će negativne posljedice skupe nafte


Prošli mjesec, cijena barela sirove nafte dostigla je rekordnu razinu, Otada su i cijene benzina i dizela došle na rekordne razine. Paul Westpheling potražio je odgovor na pitanje – zašto mnogi ekonomisti strahuju da će porast cijena goriva dramatično utjecati na američko gospodarstvo u sljedećih šest mjeseci.

Prema podacima Američkog instituta za naftu, svaki porast cijene benzina u Sjedinjenim Državama za samo jedan cent košta potrošače dodatnih milijardu i 400 milijuna dolara. Više cijene energenata samo su ove godine smanjile bruto društveni proizvod za oko pola posto. Bivši guverner američke Središnje banke Lyle Gramley kaže da potrošači koji troše više za benzin, troše manje za druge stvari. "Do sada gospodarstvo i potrošači nisu gotovo uopće reagirali na porast cijena energije. Međutim, najnoviji podaci o potrošnji pokazuju da se prve reakcije već osjećaju. Ukoliko cijene nafte ostanu iznad 50 dolara po barelu, to će oslabiti potrošnju. Hoćemo li doživjeti ekonomsku recesiju? Sigurno da ne. Američko gospodarstvo ima snažne osnove i nastavit će rasti, ali nešto sporije," ocjenjuje Gramley.

Rekordno visoke cijene nafte već su znatno utjecale kamionski prijevoz. U nekim dijelovima zemlje, dizel je već skuplji od benzina. Bob Costello, glavni ekonomist Američke udruge za kamionski prijevoz kaže da će se visoke cijene dizela na kraju odraziti na gotovo sve sektore gospodarstva. "Kada se velika većina robe, koja se troši u Sjedinjenim Državama, dostavlja kamionom, a cijena dostave neprestano raste, prijevoznici ne mogu zapošljavati nove radnike, niti širiti poslovanje, jer troše sve više na gorivo. To utječe na sve nas. Kada gorivo poskupljuje, to osjećamo svi mi," kaže Costello.

Ekonomist Lyle Gramley kaže da poskupljenje energenata, koje dovodi do poskupljenja drugih roba i usluga, potiče inflaciju, koja najčešće dovodi do porasta kamatnih stopa. "Postoji prilično veliki rizik od inflacije. Mislim da je toga svjesna i Središnja banka i da će zato nastavljati povećavati kamatne stope," ukazuje Gramley.

Kada vlada počne povećavati kamatne stope na kratkoročne kredite, tada rastu i kamatne stope za druge zajmove – od zajmova za kuće, pa do kreditnih kartica. S obzirom da su mnogim zemljama Sjedinjene Države najveći trgovinski partner, kada se američki gospodarski rast uspori, slično se gospodarsko usporavanje može očekivati i drugdje.

Ekonomski stručnjak Richard Savage iz banke Bank of America u Londonu ne vjeruje da će visoke cijene nafte izazvati globalnu recesiju, ali upozorava na moguće usporavanje globalnog gospodarskog rasta. "Visoke cijene nafte utječu na gospodarski rast. Iako je danas energetska komponenta bruto društvenog proizvoda niža nego što je bila ranije, mislim da će ona ipak izazvati usporavanje gospodarskog rasta," smatra Savage.

Predsjednik Bush je nedavno razgovarao o visokim cijenama nafte sa saudijskim princem-prijestolonasljednikom Abdulom, nakon čega je Saudijska Arabija najavila da će povećati proizvodnju nafte, no za to će trebati vremena.

XS
SM
MD
LG