Linkovi

Počeo postupak izbora novog pape


115 kardinala iz 52 zemlje zapocelo je u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu izbor novog pape. Najvise ih je iz Italije, ukupno 20, a u konklavi sudjeluje i 11 kardinala iz SAD, jedan iz Hrvatske-Josip Bozanic, te jedan iz BiH Vinko Puljic.

Medju Talijanima se ne skriva nada da, nakon 26 godina, na celno mjesto vise od 1 milijarde katolika svijeta, ponovo dodje Talijan, kako je bilo punih 455 godina, sve do pontifikata Karola Wojtyle. Pri tom se kao najizgledniji kandidati spominju kardinal iz Milana Dionigi Tettamanzi i kardinal iz Venecije Angelo Scola.


Vise je, medjutim, poznavatelja Vatikana koji smatraju da od europskih pretendenata na celno mjesto Svete stolice imaju austrijski kardinal Christoph Schonborn, Nijemac Joseph Ratzinger te Belgijanac Gotfried Danneels.

Mnogi vjeruju da ce odluka o buducem papi odraziti promjene kroz koje katolici prolaze u svijetu u cjelini - a to je da broj vjernika raste u Africi, Latinskoj Americi i Aziji dok se u Europi smanjuje. Zato se na istaknutom mjestu pretendenata nalazi 72-godisnji nigerijski kardinal Francis Arinze. Njegova dugogodisnja angaziranost na potencijalno najvaznijem pitanju Vatikana u buducnosti - medjureligijski odnosi u svijetu - cini africkog
kardinala vrlo jakim kandidatom.


Papa Ivan Pavao II zapoceo je proces izgradnje medjureligijskog dijaloga s muslimanima, Zidovima, pravoslavcima - i to jeproces koji u Vatikanu smatraju jednim od sredisnjih u buducnosti covjecanstva.

Opasnost od sekularizacije i sve aktivniji evangelicki misionari u Latinskoj Americi stvaraju sve vise posla za Vatikan na tom kontinentu. U tom se kontektsu i spominju dvojica latinoamerickih kardinala - Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, te brazilski kardinal Claudio Hummes - kao izgledni kandidati za polozaj celnika rimokatolika.

Medju velikim brojem faktora koji ce utjecati na izbor jest i samo definiranje prioriteta Vatikana u slijedecem razdoblju. Jesu li to pobacaj, zene - svecenici, celibat, homoseksualni brakovi, ili su to problemi medjureligijskih odnosa i nova kretanja u islamskom svijetu.


Bijeli dim na Sikstinskoj kapeli i zvona bazilike Sv. Petra, koji ce oznaciti da su kardinali izabrali novog katolickog poglavara, mogao bi se pojaviti, odnosno cuti, vec sutra, ali je veca vjerojatnost da ce se to dogoditi za dva, tri dana, kazu poznavatelji vatikanskih prilika.

XS
SM
MD
LG