Linkovi

Europska komisija optimistična u vezi s gospodarskim razvojem Hrvatske


Dobar će izvoz umjereno ubrzavati privredni rast - prognozirali su za Hrvatsku stručnjaci europske Komsiije objavljujući redovnu procjenu gospodarske budućnosti članica EU te kandidatskih država.

Stručnjaci smatraju da je spoj nekoliko elemenata – intenziviranje privrede, jači izvoz, dobra turistička sezona, uz mjere štednje i "zamjetnu redukciju u ulaganjima u javne radove" ili, u hrvatskom slučaju, prometnice, - vodio porastu nacionalnog dohotka od 3.7 posto u prošloj godini.

U dolazećim bi godinama, na istome ovome temelju, rast će se postupno ubrzavati, na četiri posto u ovoj i 4.3 posto u 2006 godini . U 2006. godini se očekuje zamah ulaganja privatnog kapitala što bi također značilo nov vjetar u jedra hrvatske ekonomije.

Analize najavljuju nekoliko povoljnih elemenata po zdravlje nacionalne ekonomije: recimo, da će izvoz rasti brže od uvoza – što je uvjet preživljavanja i ekonomskog oporavka – a među prognozama se ističe ona da će se zauzdana inflacija, inače rekordno niska u odnosu na ostale kandidatske zemlje, neznatno ubrzati sa sadašnjih 2.7 posto na 2.8 posto.

Od dobrih prognoza treba istaknuti i pad broja nezaposlenih. Nezaposlenost je rekorndo visoka, u odnosu na kandidatske zemje ali i na većinu novih članica Unije s kojima se Hrvatska počesto voli uspoređivati. S ovogodišnjih 13.3 posto, nezaposlenost bi dogodine pala na 12.5 podsto, upotrijebi li hrvatska ekonomija adute na koje upozoravaju Komisijini analitičari, dakle porast privatnih ulaganja plus povećanu pokretnost radne snage. Ovo su, uostalom, i recepti koji daju veoma dobre rezultate na tlu Unije.

Država će se u ovoj godini i dogodine više zaduživati nego što je obećala, mada će se trend popraviti. Uštede u proračunu postići će se sustavnim snižavanjem troškova uprave, reformama zdravstva i, što je posebno istaknuto, unapređivanjem financijske discipline javnih poduzeća, Sve skupa, to bi smanjilo zaduženost sa sadašnjih 53.8 posto nacionalnog dohotka na podnošljivijih 52.5 posto.

A što se izvoza tiče, njega će poticati povoljni izvozni uvjeti temeljem sporazuma s EU jer su izvozne povlastice na samome startu asimetrične u korist Hrvatske, limitirajući bescarinske izvozne kvote za samo nekoliko prozvoda. Privatizacija i snažniji ulazak privatnog kapitala garantirati će ispunjenje ovih prognoza - tvrdi europska Komisija. Ovo je inače prva redovna Komisijina prognoza koja Hrvatsku tretira kao kandidatsku zemlju.

XS
SM
MD
LG