Linkovi

Kako biti šef špijuna?


U clanku u današnjem izdanju "Christian Science Monitora" daju se savjeti Johnu Negroponteu kako se postaviti u svojoj najvjerojatnijoj buducoj ulozi prvog šefa svih americkih obavještajnih službi. Kao prvo, biti na razini te uloge, kaže "Monitor" i dodaje: "preusmjeriti špijunske satelite, promijeniti neke brojke u proracunu, nekoga otpustiti, a nekoga, možda, unaprijediti. Ne svadati se zbog same svade, ali pokazati svoju moc pri prvoj pogodnoj prilici … i osigurati da Bijela kuca tome povladuje."

Ako ne, upozorava bostonski dnevnik, CIA i Ministarstvo obrane mogli bi odluciti da ignoriraju novog šefa, u kojem slucaju niti prošlogodišnji zakon o reformi obavještajnih službi nece baš puno toga reformirati. U svakom slucaju, bez obzira što je Negroponte veteran na poslovima vlade i što potvrda njegovog imenovanja prakticki nije u pitanju, nece mu biti lako: dvjestotinjak stranica novog zakona, koji je ustolicio njegov novi položaj, ustvari ne specificira kojom moci ce on raspolagati. Najveca dvojba krije se ovlasti novog šefa svih obavještajaca u vezi s proracunom, njegove ovlasti u odnosu na druge celnike obavještajne zajednice, te, na koncu, hoce li on biti onaj koji ce ocjenjivati njihov radni ucinak. Kako mu savjetuje "Christian Science Monitor", bolje da se ponaša kao da ima sve te ovlasti.

Najtiražniji americki dnevni list "USA Today" upozorava kako na Internetu spammeri zlorabe pokojnog papu Ivana Pavla Drugog u svrhu prijevare. Katolickim se vjernicima upucuju ponude za besplatne knjige o papi, da bi ih se, umjesto toga, odvelo do web sajtova koji nude razne sheme za obogacivanje. Isti je mehanizam bio viden – kako piše ovaj list – i u veljaci kada su prevaranti iskoristili veliko zanimanje za novu knjigu o Harryju Potteru da bi isto tako pokušali navesti ljude na kupnju lažnih usluga i roba.

Oni koji žive u New Yorku imaju šansu da im lijecnik uoci depresiju i bez da se sami na to žale, piše "New York Times". U tom je gradu, naime, poceo screening za depresiju. Lijecnici docekuju pacijete s upitnicima koji ce – kako se nadaju javnozdravstveni dužnosnici – postati rutina u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Rizik od depresije tako bi bio uocen jednako kao i nezdrava razina kolesterola ili krvnog tlaka.

XS
SM
MD
LG