Linkovi

Negroponte - veteran diplomacije i sin grčkog brodovlasnika (18/2/05) - 2005-02-18


John Negroponte diplomatski je veteran. Ima šezdeset i pet godina, sin je grčkog brodovlasnika, a u državnoj se službi nalazi četrdeset godina.

U lipnju prošle godine potvrđen je za američkog veleposlanika u Bagdadu, gdje je, u biti, zamijenio američkog civilnog upravitelja Johna Bremera nakon predaje vlasti privremenoj iračkoj vladi.

Prije toga bio je američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima gdje je igrao ključnu ulogu u 'proguravanju' rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se tražilo razoružavanje Iraka. Igrao je i ključnu ulogu u pokušajima zadobivanja podrške Ujedinjenih naroda za invaziju Iraka.

John Negroponte bio je i veleposlanik na Filipinima i u Meksiku. Međutim, njegova djelatnost u diplomaciji nije prošla bez kontroverze. Tijekom osamdesetih godina bio je američki veleposlanik u Hondurasu. Upitno je bilo je li on znao za navodne hondurške "odrede smrti".

Neki zastupnici u Kongresu su ga optuživali da je zatvarao oči pred situacijom s ljudskim pravima u toj zemlju. Gospodin Negroponte porekao je da je išta o tome znao.

XS
SM
MD
LG