Linkovi

Veleposlanik Negroponte - prvi nacionalni direktor za obavještajne aktivnosti (17/2/05) - 2005-02-17


Predsjednik Bush imenovao je američkog veleposlanika u Iraku Johna Negropontea za nacionalnog direktora za obavještajne aktivnosti. Ukoliko Senat potvrdi njegovo imenovanje, Negroponte će na novoj dužnosti nadzirati rad svih 15 obavještajnih agencija američke vlade.

John Negroponte služio je na visokim diplomatskim dužnostima u osam zemalja na tri kontinenta. Posljednje dvije dužnosti bile su mu veleposlaničke dužnosti u Iraku i Ujedinjenim narodima. Predsjednik Bush kazao je da Negroponte razumije globalne potrebe američkih obavještajnih službi, jer je najveći dio života proveo služeći u inozemstvu.

"Direktor za obavještajne aktivnosti ima jasne i zahtjevne odgovornosti. John će biti odgovoran za to da oni čiji je zadatak da brane Ameriku imaju informacije koje su im potrebne da bi donosili ispravne odluke," rekao je predsjednik.

Predsjednik je kazao da će John Negroponte preuzeti novu dužnost u povijesnom trenutku, kada obavještajne službe provode reforme potrebne za uspješno vođenje rata protiv terorizma.

"U ratu protiv terorista, koji napadaju nedužne civile i pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje, obavještajni rad je naša prva linija obrane. Ukoliko želimo zaustaviti teroriste prije nego što napadnu, naše obavještajne agencije moraju biti jedinstvene," rekao je.

Dužnost nacionalnog direktora za obavještajne aktivnosti uspostavljena je na temelju preporuka komisije koja je istraživala terorističke napade na New York i Washington od 11. rujna 2001. Novi direktor će odgovarati izravno predsjedniku i kontrolirati proračune svih obavještajnih agencija.

XS
SM
MD
LG