Linkovi

Hoće li prvi čelnik svih obavještajnih agencija moći koordinirati rad 15 konkurentskih ustanova? (18/2/05) - 2005-02-18


Dva mjeseca nakon što je usvojena zakonska mjera o uspostavljanju funkcije glavnog direktora za nacionalne obavještajne aktivnosti, predsjednik Bush je izabrao osobu za taj položaj. Od novog direktora očekuje se da koordinira američke obavještajne aktivnosti. Međutim, točne ovlasti novog direktora bit će vjerojatno utvrđene tek nakon što se okončaju birokratske bitke između različitih obavještajnih agencija.

Kao prvi američki direktor za obavještajne djelatnosti, John Negroponte plovit će nepoznatim birokratskim vodama. Objavljujući ovo imenovanje, predsjednik Bush je jasno dao do znanja ne samo što očekuje od direktora za obavještajne djelatnosti, već također i od 15 ponekad konkurentskih agencija koje se na ovaj ili onaj način bave obavještajnim radom:

"On će imati ovlasti da zatraži prikupljanje novih obavještajnih podataka, da osigura da se postojeće informacije razmjenjuju između agencija, te da uspostavi zajedničke standarde za uposlene u obavještajnoj zajednici. Johnova će biti odgovornost da utvrdi proračun za sve obavještajne agencije i urede i da usmjerava kako će se ta sredstva trošiti."

Položaj direktora za obavještajnu djelatnost na nacionalnoj razini utemeljena je prije dva mjeseca, u skladu s preporukama povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade od 11. rujna 2001. godine. Ovo je imenovanje dio najveće reorganizacije američkog obavještajnog sustava u posljednjih 60 godina.

Predsjednik Bush je rekao da će direktor za obavještajnu djelatnost zamijeniti direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e na mjestu čelnog vladinog dužnosnika kada je u pitanju obavještajna problematika: "Davanje svih tih ovlasti jednom dužnosniku koji je izravno odgovoran meni učinit će naše obavještajne aktivnosti bolje koordiniranim, djelotvornijim i efikasnijim. Direktor CIA bit će podređen Johnu Negroponteu."

Međutim, kako će John Negroponte ostvariti ove ciljeve još treba utvrditi. Na papiru, direktor za obavještajnu djelatnost ima velike ovlasti, ali stvarne ovlasti koje će gospodin Negroponte uspjeti ostvariti još su prilično maglovite.

Kako se javlja, neke agencije – konkretno one u Ministarstvu obrane – nisu voljne prepustiti svoje ovlasti novom direktoru. Analitičari kažu da će radni odnosi novog direktora s pojedinim agencijama, na kraju biti definirani kroz prave 'birokratske ratove' oko pojedinih nadležnosti.

John McGaffin je bivši pomoćnik direktora za operacije CIA-e. On kaže da je važno da novi direktor za obavještajne djelatnosti ima stvarne ovlasti: "Vrlo je važno da novi direktor ima mogućnost reći - ti ćeš učiniti ovo, a ti ćeš učiniti ono. U ovom trenutku naš rat protiv terorizma izgleda kao dječja nogometna utakmica u kojoj svatko čini sve što želi, trči se u svim smjerovima. Ono što nam treba je bolje organizirana utakmica profesionalnog američkog nogometa, gdje svako ima svoju ulogu, gdje ljudi znaju što trebaju činiti, a odrasla osoba zapovijeda."

Neki pak tvrde da položaj direktora za obavještajnu djelatnost ima veliki potencijal za zlouporabe. Lee Hamilton, dopredsjednik Povjerenstva o istrazi terorističkih napada od 11. rujna, kaže da je izuzetno bitno da Kongres provodi striktnu kontrolu aktivnosti direktora: "Imajte na umu da smo stvorili vrlo moćne urede i institucije. Ako pogledate ovlasti koje su date direktoru za obavještajne djelatnosti, one su vrlo impresivne. I bude li djelotvorno obavljana, ova će dužnost biti među najmoćnijima u vladi Sjedinjenih Država."

Johna Negropontea još uvijek mora potvrditi američki Senat. (BK)

XS
SM
MD
LG