Linkovi

Senat danas o Boltonu


Danas u američkom Senatu počinje proces potvrde nominacije Johna Boltona za novog američkog ambasadora u Ujedinjenim narodima. "Washington Post" piše da borbeni stil i tvrdolinijaška politika u raznim pitanjima, uključujući Sjevernu Koreju i Iran, čine Johna Boltona možda najkontroverznijom osobom nominiranom u drugom mandatu predsjednika Busha.

Sudionici današnjeg saslušanja očekuju borbenu raspravu s dosta optuživanja. Predviđa se da će Boltonovi kritičari ukazati da je kandidat za amasadora u svjetskoj organizaciji zloupotrebio obavještajne podatke za vlastite političke ciljeve, verbalno maltretirao potčinjene te da je pomagao saveznicima u drugim vladinim agencijama da poraze prijedloge njegovih pretpostavljenih u State Departmentu. Očekuje se da bi senatska rasprava o Johnu Boltonu mogla potrajati nekoliko dana, a svoja iskustva u radu s njim iznijet će neke bivše kolege s kojima se sukobio. Bolton je bio polarizirajuća osoba već 2001.godine kada ga je Senat potvrđivao na dužnost čelnika Odjela Državnog tajništva za kontrolu oružja. Tada je potvrđen sa 77 glasova “za” i 43 “protiv”.

Kako primjećuje Washington Post, Bolton je imao snažnu podršku tadašnjeg predsjedatelja Odbora za vanjsku politiku, republikanca Jessea Helmsa, koji se u međuvremenu umirovio.

"New York Times" donosi izvješće u kojem američki vojni zapovjednici ocjenjuju da vojna kampanja u Iraku napreduje dovoljno dobro da bi se moglo dopustiti veće povlačenje američkih snaga iz zemlje početkom sljedeće godine. Sa sadašnjeg broja od 142 tisuće predviđa se smanjenje na 105 tisuća američkih vojnika u Iraku. Zapovjednici procjenjuju da irački pobunjenici još uvijek broje između 12 i 20 tisuća boraca, dosta financijskih sredstava i mogućnost brze promjene taktike. Međutim, postoji dosta pozitivnih trendova među kojima i značajno smanjenje broja napada i smanjenje broja poginulih Amerikanaca. U ožujku je poginulo36 vojnika što je najmanje od veljače prošle godine, piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG