Linkovi

Prodajom oružja i Pakistanu i Indiji, SAD održavaju krhku ravnotežu u Južnoj Aziji


Administracija predsjednika Busha objavila je da će prodati borbene zrakoplove F-16 Pakistanu. No u sjeni takvog priopćenja prošla je objava da će Sjedinjene Države prodati oružje i Indiji, uključujući i isti tip zrakoplova. Kako izvještava Gary Thomas, Sjedinjene Države su uključene u održavanje krhke ravnoteže u Južnoj Aziji.

Pravo iznenađenje u američkoj ponudi prodaje zrakoplova F-16 Pakistanu, kažu analitičari, jest relativna šutnja Indije. Predsjednik Bush je nazvao indijskog premijera kako bi ga upozorio na nadolazeću objavu, a Indiji je, također, obećana mogućnost kupovine američkog oružja uključujući borbene zrakoplove.

Analitičarka za južnoazijska pitanja Christine Fair kaže da je Indija profitirala u sporazumu zato što Washington pokušava ojačati svoje obnovljene odnose s New Delhijem: "Indija je nas izvjestan način dugoročni pobjednik u svemu ovome. Očito je da će Indija dobiti dosta toga. No dugoročno, Indija je itekako naš partner. Ako pogledate suradnju indijske i američke vojske to je kvalitativno drugačije nego ono što Sjedinjene Države rade s pakistanskom vojskom."

Gospođa Fair dodaje da su Sjedinjene Države uključene u šire vojne vježbe s Indijom u odnosu na Pakistan. Premda većina analitičara kaže da je ugovor o kupnji zrakoplova F-16 s Pakistanom znak američke zahvalnosti za podršku Islamabada u borbi protiv terorizma, Terence Taylor iz Međunarodnog instituta za strateške studije, sa sjedištem u Londonu, ističe da je taj ugovor više od zahvalnosti: "Vjerujem da general Musharraf, premda je predsjednik Pakistana, mora pokazati svojoj vojsci da se njegova borba protiv terorizma cijeni i da će vojska dobiti potrebnu opremu. To će pomoći osjećaju stabilnosti u Pakistanu, a naročito odnosu između predsjednika Musharrafa i njegove vojske."

Sumit Ganguly sa sveučilišta Indiane kaže da u New Delhiju postoji bojazan kako će se prodaja oružja Pakistanu odraziti na ponašanje generala Musharafa spram Indije. Neki u New Delhiju, kaže on, vjeruju da bi general Musharraf mogao pogrešno shvatiti poruku.

Bivši američki senator Larry Pressler i dalje se nepokolebljivo protivi bilo kakvoj prodaji oružja Pakistanu. U telefonskom intervjuu za Glas Amerike on je izrazio vjerovanje da prodaja američkih zrakoplova Pakistanu nema ništa s borbom protiv terorizma: "Protivim se tome zato što ne vidim nikakvu vezu između zrakoplova F-16 i terorizma. Višekratno smo platili Pakistanu za pomoć u ratu protiv terorizma. Pa ipak, Pakistan je učinio neke stvari protiv nas. Oni su prokrijumčarili nuklearno oružje Libiji, Sjevernoj Koreji i drugima."

Prodaju oružja Pakistanu treba odobriti Kongres. No kako ističe Terence Taylor, činjenica da većinu u Kongresu imaju republikanci znači da će protivnici tog sporazuma ostati u manjini.

XS
SM
MD
LG