Linkovi

Iran i nuklearno oružje (25/1/05) - 2005-01-24


Radikalni islamski režim u Iranu niječe da ima program za proizvodnju nuklearnog oružja – ali i dalje tvrdi da će ponovno pokrenuti obogaćivanje urana, ključne komponente u proizvodnji nuklearnog oružja. Kako je javljeno, Iran također uskraćuje inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju pristup određenim objektima. Ukoliko je to istina, to bi bio vrlo zabrinjavajući razvoj događaja, koji jasno ukazuje da Iran ne surađuje u potpunosti s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, niti u potpunosti otkriva podatke o svojim nuklearnim aktivnostima.

Britanija, Francuska i Njemačka pokušavaju nagovoriti Iran da odustane od svojeg programa za proizvodnju fisijskog materijala. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da je "Iran preuzeo određene obveze, te da te obveze treba i ispoštovati."

"Očekujemo od Irana da u potpunosti ispuni svoje međunarodne obveze i svoje obveze prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. To je ono što mi očekujemo. Nastavljamo raditi s našim europskim saveznicima na pronalaženju diplomatskog rješenja za iranska nastojanja da se dokopa nuklearnog oružja.

Novoimenovana američka državna tajnica Condoleeza Rice izjavila je da će se, ukoliko europski napori ne uspiju, poduzeti druge mjere.

"Pitanje Irana proslijedit ćemo Vijeću sigurnosti i krenuti od toga. Nitko ne kaže da će se odmah uvesti sankcije protiv Irana, ali ističemo da Iran treba biti odgovoran za svoje međunarodne obveze."

Iran naoružan nuklearnim oružjem predstavljao bi neprihvatljivu prijetnju regiji, a možda i cijelom svijetu. Zato se pitanje iranskog obogaćivanja urana prati vrlo pažljivo i zato se mora riješiti. "Iran treba biti odgovoran za svoje međunarodne obveze," rekla je gospođa Rice. "Svijet Iranu upućuje poruku da Iran ne može legitimno sudjelovati u međunarodnom sustavu i u međunarodnoj politici, dok istovremeno nastoji razviti nuklearno oružje."

XS
SM
MD
LG