Linkovi

'Pregrijano' tržište nekretninama prijeti zdravlju američke ekonomije


Američko gospodarstvo u uzlaznoj je putanji, a mnogi analitičari predviđaju nastavak oporavka. No, ekonomski prognostičari u Los Angelesu upozoravaju na olujne oblake na obzorju. Iako kamatne stope rastu, gospodarske stručnjake počinju brinuti izvjesni negativni trendovi na i dalje zahuktalom stambenom tržištu.

Američka maloprodaja utržuje više nego lani, proizvodnja radi većim tempom, stvaraju se nova radna mjesta, a američko je gospodarstvo prošle godine raslo po stopi od gotovo 4 posto. Godina 2004. bila je sjajna, kaže Edward Leamer, direktor tromjesečnih prognoza u Upravnoj školi Anderson sveučilišta California, u Los Angelesu. On kaže da bi se dobra vremena mogla nastaviti još godinu-dvije, ali do 2006. ili 2007. američka će ekonomija, kaže, biti sučeljena s 'olujnim vremenom': "Opasnosti vrebaju iz stambenog sektora. Mi sada imamo prezahuktanu aktivnost u tom sektoru: jako mnogo se gradi, planira i popravlja."

Edward Learner kaže da bi čak i umjereni pad u tom sektoru mogao zemlju gurnuti u recesiju, a vjeruje da će recesija vjerojatno i nastupiti prije kraja ovog desetljeća.

Cijene stambenih objekata iznimno su brzo porasle u mnogim dijelovima zemlje, posebice u južnoj Floridi, Washingtonu i sjeveroistočnim saveznim državama. I u južnoj Kaliforniji, cijena stanovanja udvostručila se u posljednje tri godine, tjerana – kao i drugdje – niskim kamatnim stopama koje su pokrenule mahnito kupovanje i refinanciranje stambenih objekata.

Ekonomist Christopher Thornberg, s UCLA-e, kaže da je rast u cijenama stambenih objekata u Kaliforniji iznosio ukupno 500 milijardi dolara, što je vlasnicima kuća i stanova pružilo lažan osjećaj bogatstva: "To je ogromna brojka. Ustvari to iznosi oko 25 tisuća dolara u povećanju vrijednosti stambenog objekta po svakoj odrasloj osobi u Kaliforniji."

Neki ljudi dižu kredite kojima kao kolaterala služi procijenjena vrijednost kuće ili stana. Novac koriste bilo za proširenje kvadrature kuće ili za druge kupovine. U dijelovima zemlje gdje su troškovi stanovanja manji, niske kamatne stope su izazvale opći rast gradnje. Edward Leamer kaže da je stanogradnja u tim područjima pomogla općem poticanju američke ekonomije. No, kamatne stope rastu, poskupljujući troškove za kupce, tako da gotovo svi poznavaoci očekuju hlađenje usijanog stambenog tržišta. "Od Drugog svjetskog rata do sada imali smo deset ekonomskih preokreta ka recesiji. Osam od njih deset započelo je u stambenom sektoru" - tvrdi gospodin Learner.

On dodaje da su posljednjih godina Sjedinjene Države bile pogonski motor globalnog rasta, kada su se američki potrošači bacili u masovno kupovanje diljem svijeta, kupujući posebice robu iz Kine i drugih dijelova Azije. Slabljenje dolara i posustalo američko tržište mogli bi usporiti globalni rast u samo godinu ili dvije godine.

Međutim, Edward Learner ukazuje i na i moguću svijetlu točku: niža vrijednost dolara u odnosu na druge valute mogla bi potaknuti potražnju za američkim izvozom, te ublažiti predstojeći negativni ekonomski preokret.

XS
SM
MD
LG