Linkovi

Kuće iz kataloga (18/6/02) - 2002-06-18


Posljednjih mjeseci, u Sjedinjenim Državama se sve glasnije čuju pozivi na očuvanje jednog značajnog dijela povijesti američke svakidašnjice – stambenih kuća, naručenih iz kataloga i dostavljenih u dijelovima da bi bile sastavljene po sistemu uradi-sam.

Kuće u dijelovima prvi su puta bile ponuđene u katalogu kompanije "Sears", 1908. godine. Listajući kroz tisuću-dvjesto stranica kataloga, tadašnje su mušterije vjerojatno bile iznenađene kada su među plugovima, prašcima za mršavljenje, pesticidima, šivaćim mašinama i štednjacima našle i sliku kuće s potpisom, "Naručite specijalni katalog kuća! Dozvolite nam da, bez troška po vas, budemo arhitekti vašeg doma!"

Taj prvi, nazvan "Katalog modernih kuća", nudio je uradi-sam pakete za 44 modela, po cijenama od 495 do 4115 dolara – u današnjim dolarima to bi bilo od oko 10 tisuća pa do 82 tisuće dolara. Među modelima je bila čak i jedna škola, po cijeni od 11 tisuća dolara. Kada bi se kupac odlučio za model, nakon nekoliko tjedana, željeznicom bi mu stigla dva vagona natovarena s 30 tisuća komada koji će, sastavljeni, činiti njegovu kuću – od kvaka za vrata i rezbarenih rukohvata na stepeništu, pa do boja i lakova, crijepova i kompletne drvne građe, te, sveukupno, i oko 300 kilograma čavala i vijaka..

Komplet je bio popraćen knjižicom uputa za gradnju od 75 stranica, uvezanom u kožu, na kojoj je bilo otisnuto ime vlasnika kuće zlatnim slovima. Gradnja je najčešće na više tjedana okupila čitavu obitelj i dalje rođake, pa i susjede. Searsove su kuće nudile i komfor kojega nije bilo u mnogim ruralnim mjestima Amerike – centralno grijanje, struju i vodovodnu i kanalizacijsku mrežu unutar kuće.

Malotko je tih davnih dana mogao i slutiti da će taj prvi katalog uradi-sam kuća potpuno promijeniti način gradnje američkih obiteljskih kuća u slijedećih četrdesetak godina. Za početak, "Sears" je već od 1911. počeo nuditi kuće i na dugoročnu otplatu, čime je na tržište nekretnina ušao velik broj kućevlasnika koji bi inače teško kupili ili izgradili tako komforne kuće.

Na koncu je "Sears" nudio 370 različitih modela, a slične su komplete nudili i mnogi drugi proizvođači. Sjajna prodaja je počela opadati u vrijeme Velike Depresije, a 1940. objavljen je posljednji "Katalog modernih kuća". Mnoge od tih kuća preživjele su u odličnom stanju sve do danas kada bi im se moglo zadesiti da postanu spomenici od nacionalne važnosti.

XS
SM
MD
LG